Nya lösningar gör taket solreflekterande

Taket är det primära skyddet för ett hus. Det är på taket allt regn, all snö och alla annan nederbörd landar och det är taket som skyddar mot vind, avgaser, oljud, minusgrader och strålande solsken.

Det gör taket till en betydligt viktigare punkt än vad många husägare inser och där den vanliga infallsvinkeln är att man tar taket för givet. Man kontrollerar det inte, man låter det vara och man åtgärdar problem endast då de blivit akuta - och då till en större kostnad.

Det bästa är att låta en takläggare kontrollera taket någon gång per år för att se hur det - exempelvis - klarat av en tuff vinter (eller huruvida det kommer att stå pall för en sådan). En inspektion utförd av en professionell takläggare kostar inte mycket pengar; men det är en detalj som är värd sin vikt i guld.

Material på taket spelar roll

Vi nämnde minusgrader och vi nämnde strålande solsken. Däri ligger en motsägelse. Hur ska man kunna få ett tak som dels håller värmen inomhus och som ger dig ett varmt och skönt inomhusklimat under vintern och som samtidigt - under sommaren - håller temperaturen nere?

Vi ska direkt säga att vissa tak är bättre än andra i denna kombination. Ett svart plåttak blir exempelvis väldigt, väldigt hett under sommaren och detta påverkar såklart inomhusklimatet - särskilt på våningar högre upp. Det här kan man rådfråga en takläggare om.

Är det dags att byta tak så kan en takläggare bistå med expertis i ämnet och hjälpa dig att välja rätt material - även om du idag har exempelvis plåt som material så är detta inget definitivt: det går att byta till något annat i de flesta fall (om man har rätt taklutning, något som också den takläggare du anlitar kan guida dig inom).

Jobbet av en takläggare ska inte underskattas

I övrigt så har det kommit nya innovationer som kan hjälpa dig att nå en behagligare - svalare temperatur - inomhus under heta sommardagar. Här kan vi nämna betongplattor som ett exempel och detta i kombination med ett nytt ytskikt på dessa. Ett ytskikt som reflekterar bort solens strålar och som kan jämföras med lacken på en bil. Idag så blir bilar inte alls lika heta som de blev förr; något som till mångt och mycket förklaras av just utvecklingen för solskydd och där man exempelvis kan använda solfilm att fästa på fönstren.

Beläggningen på en betongplatta kan fungera på samma sätt och ett konkret exempel på detta kan nämnas. Ett hus i Stockholm med plåttak kan nå en temperatur på hela 69 grader om utomhustemperaturen visar på 26 grader. Motsvarande temperatur på ett hus med ett tak av betongplattor blir omkring 60 grader. Skulle huset i Stockholm ha betongplattor med denna speciella yta - ja, då hamnar temperaturen på 52 grader.

Det är klart att det gör stor skillnad i inomhusmiljön och det är klart att ett sådant tak skapar behagligare dagar inomhus. Speciellt om man tänker på hur värmen påverkar vår sömn.

Som vid alla tak och all tänkbar takläggning dock: det spelar ingen roll vilket material du väljer om du väljer fel takläggare. Se till att lägga din stora energi på att hitta en takläggare som kan ge dig ett tak som klarar alla attacker från Moder Natur och som kan göra det i flera, flera år framöver. Ett tips gällande detta: det kommer inte att vara den takläggare i Stockholm som är absolut billigast.

Läs mer om takläggning på http://www.takläggarestockholm.net.

11 Dec 2018