Blogg

RSS

Sovmorgon - Tips på hur du undviker solen som stör din sömn

17 Jun 2023

Att vakna upp med solen lysande i ansiktet kanske inte alltid är så trevligt, speciellt inte om du planerat att få en lång och avkopplande sovmorgon. Men det finns faktiskt lösningar som kan hjälpa dig att skydda din sömn från solens strålar på morgonen.

Få en god natts sömn

För att få en bra sovmorgon behöver du först och främst en god natts sömn. Att vakna upp utvilad och energisk gör att du är redo att möta dagen med ett positivt humör. Men om solen lyser in och stör din sömn, kan det leda till att du blir trött och irriterad.

Skydda din sömn med persienner

Ett enkelt sätt att skydda din sömn mot solen på morgonen är att placera upp ett par persienner i sovrummet. Genom att vinkla persiennerna på kvällen innan du går och lägger dig kan du enkelt undvika att bli störd av solen när du sover. Detta kan också hjälpa till att hålla sovrummet svalt och mörkt, vilket skapar en lugn och avslappnad atmosfär för en god natts sömn.

Ha en glad mamma, ha glada barn

Att få tillräckligt med sömn är viktigt för både din hälsa och ditt humör. Genom att undvika solen på morgonen och få en god natts sömn, kan du vakna upp glad och utvilad. Detta påverkar inte bara ditt eget humör, utan också dina barns. När du är glad och utvilad, kan du ge dina barn mer uppmärksamhet och kärlek, vilket leder till glada och nöjda barn.

Med solskydd blir uteplatsen i Stockholm mer användbar

13 Jun 2023

Solskydd gör att du kan nyttja din uteplats i Stockholm mycket mer. Funderar du på att installera en markis ska du satsa på kvalitet. Här är några tips.

Med en markis blir terrassen och uteplatsen mer användbar och oavsett om det regnar eller är gassande solsken kan du använda den. Men tänk på att välja en markis av bra kvalitet där tyget inte bleks eller bryts ner av solens uv-strålar. Markisen ska också enkelt gå att fälla in och ut utan att fastna.

Det finns markiser som fälls in med handvev men också med motor. Väljer man en markis med motor är den även försedd med sensorer som känner av om det börjar blåsa och då fäller in markisen. På så vis slipper man oroa sig för att markisen blåser sönder.

Så hittar du rätt solskydd till huset

De markiser man väljer ska helst passa ihop med huset. Därför kan det vara bra att ta hjälp av ett företag som är specialiserade på solskydd som exempelvis Niklassons Markiser i Stockholm. Då kan man få måttanpassade solskydd i vilken kulör som helst. Man får även hjälp med att hitta rätt markismodell och storlek, samt att man får solskyddet monterat.

Solskydd kan kosta en hel del men de bidrar även till ett bättre inomhusklimat och kan hjälpa till att sänka energikostnaderna. Men för att markisen ska bli en så bra investering som möjligt och hålla länge måste den underhållas. Detta gör man genom att tvätta av den en gång om året.

Välj mellan olika markiser i Helsingborg

20 Oct 2022

Visst är det underbart när solen skiner? Ibland blir det för mycket av det goda förstås och du behöver skugga. Du kan välja mellan olika markiser i Helsingborg.

Sommaren är för många den bästa årstiden och solen är mer än välkommen. Ibland blir det dock för intensivt med sol och värme och du kanske inte står ut på din egen terass och flyr inomhus. Eller kanske är innetemperaturen så hög att du måste gå ner i källaren för att inte få värmeslag.

Roligare sommar kan du ju faktiskt ha och det behöver inte vara något större projekt för att du ska kunna njuta av sommaren på din terass, och att du ska kunna vara inomhus och må bra. Om du kontaktar proffsen på markiser i Helsingborg finns det flera enkla och snygga lösningar för att du ska kunna välja att sitta i skuggan och ha det gott.

Markiser i Helsingborg hjälper dig att förvandla terrassen till bästa platsen

Finns det något mysigare än att sitta ute på terrassen en sommardag eller sommarkväll tillsammans med familj och goda vänner? Med hjälp av markiser från Solarblinds kan terrassen kännas ombonad, mysig och välkomnande trots att solen gassar.

Du kan få terrassen precis som du vill genom att använda olika slags markiser och du väljer vad som passar just dina behov. Det finns stora markiser som skärmar av delar av terrassen och du kan möblera under dem. Det finns också stora parasoll som är flyttbara och som lätt kan fällas ner.

Måtanpassade rullgardiner - praktiskt, bekvämt och snyggt

9 Oct 2021

Att få sol i ögonen på morgonen kan vara rätt jobbigt. Men ännu har du inte hunnit få upp några gardiner eller något solskydd i sovrummet. Kanske måtanpassade rullgardiner kan vara något?

Länge har du gått och funderat över vad du ska sätta upp i fönstret inne i sovrummet. Du irriterar dig och går omkring och svär en hel morgon över hur jobbig morgonsolen är att få i ögonen. Men ändå kommer du inte till skott och gör någonting åt det. Din hjärna vill gärna att saker och ting ska hända hela tiden, men ändå är det så svårt att få just vissa saker gjorda. Men nu, nu ska det äntligen hända. I helgen ska du hämta ut ditt paket med måtanpassade rullgardiner. Det var svårt att välja färg, men du kom ändå fram till att svarta nog blir bäst.

Vilken färg ska den måtanpassade rullgardinen ha?

En svart måttanpassad rullgardin gör sig nog allra bäst, både med resten av rummet och den inredning du valt men även för ljuset. Svart är svårare att tränga igenom och är nog det bästa valet. Du får hem ditt paket till helgen och börjar med monteringen. Du fattar ingenting. Även där kommer din hjärna i vägen och ställer till det för dig. Manualer är ingenting för dig. Inte ens ungarnas kinderägg kan du sätta ihop. Du ringer en vän och får hjälp med att sätta upp din nya måttanpassade gardin. Det går på ett kick. Äntligen är det klart. Du kan få njuta av sovmorgnar igen.

Väderskydd för huset

7 May 2021

Ibland behöver man en snygg och praktiskt lösning för att slippa bli stekt även inomhus under hela sommaren. Inte ens där inne kommer man undan solen, om man inte har skydd för fönstren.

Ut med kusten står det, det vackra huset som man får kalla hem. Sverige är ett lyckligt lottat land med en massa fina hus. Vackra trähus som alla har sin egen charm. I Göteborg känns det extra viktigt att huset är fint och att det ser prydligt ut även utomhus. Men precis som i resten av Sverige kan vädret vara lurigt. Som pedant med huset kan det vara svårt att hela tiden leva upp till kraven. Fönsterna blir snabbt skitiga efter fåglar som sätter sig, men även efter regnet när det kommer. Det går ju inte att styra varken fåglarna eller regnet. Men det går att skydda huset från dem.

Ett fint skydd

När man till sist ledsnat på att själv tvätta fönsterna var och varannan vecka, tog man vid något tillfälle ut fönsterputsare. Då slipper man göra det själv i alla fall, däremot så kostar det ju. I längden lönar det sig att installera markiser i Göteborg. Har man dessa ute även när det regnar slipper man att få regnstänk på fönsterna. Dessutom håller de ute solen när den strålar med. Det gör att man får en trevligare inomhusmiljö även de varmaste dagarna. Markiser finns i olika färger och mönster. Det finns seriösa företag som man kan köpa av, som gärna kommer ut och hjälper till att installera dem.

Sovmorgon - att få vakna utan sol i ansiktet

19 Mar 2021

Du kanske tycker om att vakna med solen lysande rätt i ansiktet. Men om du har planer på en lång och skön sovmorgon vissa dagar, så är detta inte ett så särskilt trevligt sätt att vakna på.

Härliga och långa sovmorgnar i sängen är kanske för dig som småbarnsförälder ett minne blott. Eller har du och den andra föräldern delat upp helgen så att ni kan få varsin sovmorgon i alla fall? När du har bestämt dig och planerat in en morgon då du ska få sova ut, så vill du ju helst inte bli väckt tidigt av att solen strilar in genom fönstret och lyser dig rätt i ögonen, eller hur? Hela dagen blir förstörd av ditt dåliga humör på grund av att du inte fick den där sovmorgonen som du så länge hade sett fram emot.

Glad mamma - glada barn

Men det finns ju faktiskt en hel del olika lösningar att ta till när det gäller just skydd mot oönskat solljus. I sovrummet kan du enkelt placera upp ett par persienner som skyddar dina ögon och din sömn mot solen på morgonen. Att vinkla för de där persiennerna på kvällen innan du går och lägger dig kommer att göra hela familjen på bra humör dagen efter. Du får din goda sömn och din efterlängtade sovmorgon. Barnen får sedan en glad och utvilad mamma som inte förstör dagen med sitt hemska humör. Det blir en win-win situation helt enkelt. För alla.

Undvik för hög värme med markiser

8 Jan 2021

Har du en butiksverksamhet där du lider av att lokalen är liten och alltför ofta blir olidligt varm? Hur har du löst situationen? Härdar du ut eller är du villig att göra något åt saken?

Om din butik är olidligt varm på sommaren riskerar du att kunderna vänder i dörren. Dessutom kommer varken du eller din personal att må bra när ni jobbar. Kanske har du funderat på att köpa och installera markiser men inte tagit dig råd. Då är det dags att göra en större kalkyl och tänka om.

Om markisen kostar x antal kronor så är det givetvis en utgift i kalkylen. Men tänk så mycket du förlorar i intäkter när kunderna vänder i dörren och dessutom säger till sina vänner att till er kan man inte gå på sommaren. Investera i markiser och kanske även någon kylfläkt så kan du istället bli den butik som rekommenderas att besöka under varma dagar.

Läs mer om markiser här: markisersödertälje.se

Snyggt, bekvämt och en god investering

Tack vare markiserna får du ett betydligt behagligare klimat innen i butiken. Din personal kommer vara mer alert och därmed gladare och mer sociala. Kunder som ser er butik kommer att gå in och känna hur skönt ni har det och bli sugna att stanna länge under heta dagar. Detta får till följd att de plockar på sig fler plagg och provar mer. I slutändan köper de mer än de annars skulle ha gjort. För dem som söker skydd för solen under er markis skyltar du smart och lockar dem att gå in. 

Ett tyg som skyddar och sätter tonen

3 Nov 2020

Användningen av tyg framför fönstren är urgammal men har med tiden fått nya funktionsområden. När det kommer till gardiner så är det egentligen endast tycke och smak som sätter gränser.

När man började använda sig av tyger framför fönstren så hade de ett helt annat syfte än vad man använder gardiner till idag. Det var nämligen i stort sett ett enda syfte och det var att hindra den kalla vinden från att blåsa rakt in i huset från fönstren. Eller fönstergluggarna som det ursprungligen handlade om.

Med tiden upptäckte man också hur bra det var med något som kunde göra rummet mörkare vid exempelvis läggdags. Och därefter blev tygerna framför fönstren mer och mer en statussymbol. Både när det gällde hur fina tyger man hade råd att sätta upp och att man hade så pass täta fönster att det kunde räcka med skira tyger istället för de riktigt tjocka. I och med det hade man fått funktioner som i stort sett täcker de som finns idag. Även om man med tiden börjat skapa gardiner som mer och mer renodlats i sin design för den funktion som man önskar.

På alla sidor

Idag finns det gardiner som man kan montera på alla möjliga sidor och som har en mängd olika typer av design. Man kan ha gardiner som monteras framför fönstret och som antingen kan dras upp och ner eller består av lameller som kan öppnas. Det finns gardiner som man kan dra ifrån och så finns det persienner som är monterade inuti fönstren. Om man inte också räknar in de olika typerna av solskydd som kan monteras på utsidan.

En snygg kombination

Mode är något som inte bara gäller kläder utan även påverkar inredning. Och ett av de enklaste sätten att påverka och förändra en inredning är genom tyger. Man kan byta kuddar, filtar, mattor och gardiner för att snabbt och enkelt få en helt annan bostad. En slags gardin som fått något av en renässans är gardinkappan. Ett enkelt sätt att förändra en redan monterad gardinuppsättning på det sätt man önskar. Man kan välja en gardinkappa som har en helt annan färg än längderna och kanske ta upp färgen genom omslag. Eller så kan man välja något som passar säsongen och som man sedan lätt kan ta bort igen. Prova och beställ din gardinkappa här för att se hur hemmet kan uppdateras.

Kom ihåg solavskärmning till bilen

20 Jun 2019

Kom ihåg solskydd till bilen. Det är viktigt för både inomhusklimatet i bilen och för säkerheten för alla bilens passagerare. Som bilägare och förare vill man ju inte riskera någon krock med bilen bara för att man blir bländad av solens starka strålar. Nu går det ju inte att skaffa persienner direkt till bilen, även om man kanske önskar sig det. I bilen måste man ju kunna se ut genom alla fönster på sekunden. Annars riskerar man att köra i diket eller på någon som rör sig i trafiken. Nej, då är det bättre med en solfilm på bilens alla rutor så att man är säker på att slippa bli bländad.

Solfilm gör inomhusklimatet bättre

Det är på alla sätt bättre att skaffa sig solfilm till bilen som skyddar bilen mot både solens heta strålar och som hettar upp hela bilen. Solfilmen skyddar nämligen mot hettan inne i bilen. Det är varje sommar som någon dåre lämnar barn eller husdjur inne i bilen. Föraren tror att de ska in i en affär, eller någon annanstans och att barnen eller husdjuren ska kunna stanna kvar i bilen. Men en bil, även om den skulle stå i skuggan blir mycket snabbt outhärdlig för den som stannar kvar i bilen då en air-condition inte kan vara på medan bilen står stilla och motorn inte är på. Skulle man ha en egen air-condition som inte går på bilens motor, skulle man kanske kunna stanna kvar i bilen medan  den står stilla, men någon sådan air-condition finns ännu inte uppfunnen. Alltså måste man ta ut hudsjuren och småbarnen medan bilens motor har stannat. Det är faktiskt livsviktigt. Annars kan man riskera att förlora vårdnaden om sitt barn, och bli av med husdjuren som blir omhändertagna om man lämnar kvar dem. I värsta fall dör de. Och det är hemskt. Skaffa i stället en riktig solfilm till bilen i stället.

Solfilmen skyddar mot blädning av solen

För att slippa bli bländad av solens strålar är det också bättre att montera fast solfilm till bilen. Som bilägare och förare av bilen är det viktigt att se till så att man inte blir bländad av solen medan man kör den. Det är aldrig någon ursäkt att man blev bländad av solen om man krockar med någon annan eller kör på någon. I bästa fall kör man bara ner i diket. Skaffa i stället solfilm till bilen och kör säkert i sommar!

Vilket solskydd är bäst?

12 Jun 2019

Det finns ju för- och nackdelar med alla solskydd. Det ultimata solskyddet kanske inte ännu är uppfunnet. Det kanske var något slags solskydd som fälls upp så snart solen kommer fram och som kan släppa in ljuset och så att man ser ut trots att det skyddar mot solens skadliga UV-strålar. Man kan ju hoppas att det kommer något sådant snart. Det skulle vara bra med ett slags solskydd som skyddar en när man sitter utomhus, som skyddar mot de skadliga strålarna men som ger de nödvändiga D-vitaminerna och att man blev härligt brun utan att riskera att få malignt melanom och som inte innebar att man måste smörja in sig med krämer. Hittills finns det i alla fall olika slags skydd som vi kan använda oss av.

Markiser

Markiser är kanske det första man tänker på när man tänker på markiser. De syns mest och är mestt iögonfallande och täcker hela fönster, altaner och balkonger. De är så pass stora att de alltid blir en del av fasaden. Här finns så många olika slags markiser, i olika färger och mönster. De mest populära är randiga och antingen raka eller böjda korg-markiser.

Jalusier

Jalusier är ofta gardiner på stänger, utan att vara rullgardiner. De hänger dekorativt invid fönster men är inte så solskyddande om de inte alltid är nere och hänger för fönster, men då ser man ju inte ut och det kan kännas instängt att alltid har jalusierna fördragna.

Solfilm

En solfilm för fönster är effektivt, men kanske inte så ultimat, då de visserligen skyddar mot fönster men ofta ger en mörkare nyans av fönstret. Det är inte alla gånger som man vill ha mörkare fönster. Särskilt inte på hösten och under vintern när det ändå är mörkt, och ändå behöver man vissa dagar ha solskydd. Då vill man inte behöva riva av eller lägga på solfilm på fönstret då det är ganska krångligt.

Persienner

Då kan persienner vara lättast att antingen dra upp eller fälla ner med ett litet ryck i snöret som håller dem uppe eller nere. Man kan också svänga dem så att man antingen bryter av solstrålarna uppåt eller neråt. Skaffar du dig persienner i en gardinhandel så kommer personalen ut och monterar dem åt dig så att de vet att de blir monterade på rätt sätt. Det finns också så många fina slags persienner som går i olika färger, mönster och former. Man behöver inte täcka hela fönstret med persiennerna. Här kan du läsa mer.

Så hittar du persienner i Stockholm

4 Jun 2019

Det är den allra bästa tiden på året just nu, eller hur? Det är tiden mellan hägg och syren och det är egentligen nu som alla borde ta semester och bara njuta av våren, blomningen och alla härlgia dofter som virvlar runt i luften. Det är också då som solen kommer in i våra bostäder och bleker möbler, gardiner, bordsdukar och tapeter – om man inte skyddar dem mot solen vill säga. Det allra bästa solskyddet är persienner som effektivt tar bort allt starkt solsken.

Persienner i flera olika färger

Numera får du så många fler olika färger. Bortglömda är alla de ljugrå och trista persiennerna av aluminium som vi för det mesta förknippar med persienner. Numera får du persienner som är i rosa, ljusgult, blått, rött och gröna persienner. Du kan även få persienner i trä om du hellre vill ha dem i ett annat material. Du kan även få persienner i plats om du hellre vill det, annars återstår enbart de av aluminium. 

Persienner för bara halva fönstret

Du kan även få persienner som täcker endast en del av fönstret. Då kan du få dem att täcka övre eller under delen av fönstret. Vill du hellre det kan du även få persienner som täcker endast en del av fönstret, som mitt på fönstret. Det gör att du får det solskydd som du önskar, men kan se ut genom fönstret just så mycket som du önskar. Det som du får med dessa slags persienner är att du får en personlig variation på persienner, och får dem precis som du önskar dem.

Persienner som styrs av rösten

Om du vill, kan du få persienner som styrs av din röst. Då kan tala om för dem om du vill att de ska fällas ner eller upp, om de ska öppna sig eller stängas. Vill du inte styra dem genom det du säger, kan du i stället styra dem med en fjärrkontroll. De manövreras då av en motor som fäller upp eller ner dem. Om du så vill kan du få alla persienner att fällas ner eller dras upp samtidigt, om du har ont om tid. Du behöver inte ens vara i samma rum för att manövrera dem.

Vill du hitta persienner i Stockholm kan du börja med att googla "persienn Stockholm" och får då förslag på sådana som erbjuder persienner i Stockhlolm. Antingen kan du besöka affärerna som du får kontaktuppgifterna till, eller så ringer du och beställer hem dina persienner.

Så kan man också använda markiser

26 May 2019

Det händer mycket på utvecklingen av solskydd. Vi ser allt fler produkter med nya funktioner och användningar av bland annat markiser. Här presenterar vi några nyheter när det kommer till markiser. Bland annat ser vi markiser som inte nödvändigtvis måste monteras ovanför fönster, såsom vi är vana vid att se dem. 

1. Markiser som screenmarkis

Screenmarkiser är markiser som går parallellt med fasaden och som täcker fönstret, men gör så att man har full utsikt ut men som motar bort solens varma strålar. Screenmarkiserna gör så att det inte krävs så stort utrymme utanför fönstret, i stället går markiserna tätt inpå fönstret. Du kan ställa ut markiserna, som man är van vid, som förut, men samtidigt kan de småta åt fasaden och tar ingen plats på det sättet utanför fönstret. Screenmarkiserna har en tät väv som skyddar mot solen. Väven skyddar mot solens strålar.

2. Markis på som sidomarkis

Sidomarkisen skärmar av och kan monterad var som helst där man vill ha insynsskydd. Den går lika bra att montera på balkonger och uteplatser som på terassen och altanen. När man inte vill använda den längre, rullar man in den i en skyddande kasett som är tillverkad i aluminium som inte rostar och du kan ha den utomhus året om, ifall du vill det. Monterar du den på balkongen får du ett effektivt insynsskydd och en härlig ombonad känsla. Om du monterar sidomarkisen på altanen kan du få med en golvmonterad golvstolpe som gör att det är lätt att dra ut markisen och fästa den i golvstolpen. Golvstolpen kan du sedan ta bort när du inte använder sidormarkisen längre.

3. Markis som takmarkis

Det har blivit alltmer populärt med pergola. Pergolan är enkelt förklarat som en början på en konstruktion på ett uterum, men utan väggar och tak. I stället kan man plantera klätterväxter som kan fästa sig på konstruktionen på pergolan. Det blir otroligt effektfullt om man har en fin bouganvilla, murgröna, eller en klematis som får fina blommor och som kan klättra längs pergolan. Då får man ett uterum och en fin växt som pryder pergolan.

Med sidomarkis får du uterum med markiser

Vill man ha en markis som skydd på pergolan kan du skaffa en takmarkis. På så sätt får du solskydd men allt ljus som du kanske önskar dig. Takmarkisen kan du ställa in så att du antingen får ett skydd mot solen eller så rullar du in markisen på nytt.  Varför inte kombinera med en sidomarkis, så får du både solskydd och vindskydd. Läs mer här om du önskar få pris på markiser i Malmö.

Byt till energifönster

12 Apr 2019

Alla fönster måste förr eller senare bytas ut. De gamla fönster som sitter i hus från första halvan av 1900-talet var tillverkade av tätvuxen furu av extremt hög kvalitet, men även om de hållit i upp emot hundra år når många av dem nu en punkt när de måste bytas ut. Ur ett estetiskt perspektiv är detta så klart lite tråkigt. Gamla fönster är ofta vackra och hör verkligen ihop med fasaderna de sitter på. Det gäller att vara försiktig när man sätter i nya fönster på en gammal fasad, eftersom en förändring av fönstren ofta innebär en förändring av hela husets utseende.

En stor fördel med att byta fönster är dock att man kan sätta in energifönster. Ett fönsterbyte till energifönster innebär att man kan sänka ett hus energikostnader betydligt och få ett fönster som dels håller värmen bättre på vintern och dessutom gör rummen svalare på sommaren. Ett energiglas är ett vanligt floatglas som är belagt med en tunn film som släpper igenom solljuset, men reflekterar värmen som vill slippa ut och gör att den behålls i rummet. Ett energiglas kan också färgas in och betecknas då som ett solskyddsglas.

Solskyddsglas allt mer populärt

Allt fler Stockholmare väljer att sätta in solskyddsglas när de ska göra ett fönsterbyte. I Stockholm finns det firmor som både utför fönsterbyten och även tillverkar nya fönster utifrån beställarens önskemål. De kan tillverka solskyddsfönster som inte bara håller god kvalitet, utan även ser ut precis som de gamla fönstren och därmed nästan inte påverkar fasadens utseende alls.

Solskyddsglas kan vara helt genomfärgade, vilket gör att de även begränsar insynen i huset, vilket kan vara välkommet om man till exempel bor på nedre våningen. Utsikten försämras inte av genomfärgat glas. Ett solskyddsglas kan också vara belagt med en tunn metallfilm som begränsar solvärmegenomgången.

Fönsterbyte i Stockholm

Om du vill göra ett fönsterbyte i Stockholm, se till att hitta en firma som både utför fönsterbyten och samtidigt kan tillverka fönster som passar in på huset. Alltför många fönsterbyten har skett på ett ovarsamt sätt, där man satt in fönster som har en negativ inverkan på husets utseende. I en stad som Stockholm, där många hus har stått i hundratals år, har detta stor inverkan på stadsbilden och bör försöka undvikas. Det går utmärkt att få alla de kvaliteter ett modernt glas kan erbjuda, men samtidigt bevara husets karaktär genom att låta specialtillverka energifönster som passar in på fasaden. Visst blir det dyrare än att sätta in nya fönster från ett byggvaruhus, men samtidigt bidrar men på ett respektfullt sätt till huset och låter det behålla sin ursprungliga charm.

Läs mer om fönsterbyten och vilka alternativ som finns här: https://www.fönsterbytenstockholm.se

Nya lösningar gör taket solreflekterande

11 Dec 2018

Taket är det primära skyddet för ett hus. Det är på taket allt regn, all snö och alla annan nederbörd landar och det är taket som skyddar mot vind, avgaser, oljud, minusgrader och strålande solsken.

Det gör taket till en betydligt viktigare punkt än vad många husägare inser och där den vanliga infallsvinkeln är att man tar taket för givet. Man kontrollerar det inte, man låter det vara och man åtgärdar problem endast då de blivit akuta - och då till en större kostnad.

Det bästa är att låta en takläggare kontrollera taket någon gång per år för att se hur det - exempelvis - klarat av en tuff vinter (eller huruvida det kommer att stå pall för en sådan). En inspektion utförd av en professionell takläggare kostar inte mycket pengar; men det är en detalj som är värd sin vikt i guld.

Material på taket spelar roll

Vi nämnde minusgrader och vi nämnde strålande solsken. Däri ligger en motsägelse. Hur ska man kunna få ett tak som dels håller värmen inomhus och som ger dig ett varmt och skönt inomhusklimat under vintern och som samtidigt - under sommaren - håller temperaturen nere?

Vi ska direkt säga att vissa tak är bättre än andra i denna kombination. Ett svart plåttak blir exempelvis väldigt, väldigt hett under sommaren och detta påverkar såklart inomhusklimatet - särskilt på våningar högre upp. Det här kan man rådfråga en takläggare om.

Är det dags att byta tak så kan en takläggare bistå med expertis i ämnet och hjälpa dig att välja rätt material - även om du idag har exempelvis plåt som material så är detta inget definitivt: det går att byta till något annat i de flesta fall (om man har rätt taklutning, något som också den takläggare du anlitar kan guida dig inom).

Jobbet av en takläggare ska inte underskattas

I övrigt så har det kommit nya innovationer som kan hjälpa dig att nå en behagligare - svalare temperatur - inomhus under heta sommardagar. Här kan vi nämna betongplattor som ett exempel och detta i kombination med ett nytt ytskikt på dessa. Ett ytskikt som reflekterar bort solens strålar och som kan jämföras med lacken på en bil. Idag så blir bilar inte alls lika heta som de blev förr; något som till mångt och mycket förklaras av just utvecklingen för solskydd och där man exempelvis kan använda solfilm att fästa på fönstren.

Beläggningen på en betongplatta kan fungera på samma sätt och ett konkret exempel på detta kan nämnas. Ett hus i Stockholm med plåttak kan nå en temperatur på hela 69 grader om utomhustemperaturen visar på 26 grader. Motsvarande temperatur på ett hus med ett tak av betongplattor blir omkring 60 grader. Skulle huset i Stockholm ha betongplattor med denna speciella yta - ja, då hamnar temperaturen på 52 grader.

Det är klart att det gör stor skillnad i inomhusmiljön och det är klart att ett sådant tak skapar behagligare dagar inomhus. Speciellt om man tänker på hur värmen påverkar vår sömn.

Som vid alla tak och all tänkbar takläggning dock: det spelar ingen roll vilket material du väljer om du väljer fel takläggare. Se till att lägga din stora energi på att hitta en takläggare som kan ge dig ett tak som klarar alla attacker från Moder Natur och som kan göra det i flera, flera år framöver. Ett tips gällande detta: det kommer inte att vara den takläggare i Stockholm som är absolut billigast.

Läs mer om takläggning på http://www.takläggarestockholm.net.

Vad tycker stockholmarna om sina markisbutiker?

27 Nov 2018

Markiser är något som kan vara svårt att få tag på. Åtminstone är valet av markiser någonting man inte vill förhasta, inte minst eftersom de kan vara ganska dyra. Oavsett pris gäller dock att ett par markiser i större modell kommer att sätta tonen för hur huset upplevs. Det gäller alltså att man hittar några man är nöjd med. I Stockholm finns ett ganska brett urval aktörer att välja mellan, när det kommer till markiser. Inte bara i kommunen, utan även i kranskommuner som Danderyd och Lidingö till exempel. I den här texten tittar vi på vad stockholmsborna egentligen tycker om de många aktörer som finns i urvalet.

Första butiken

Den första markisbutiken vi tittar på är baserad i Älvsjö och har idel goda betyg. På en recensionsplattform har de fått ett betyg på 4,9 av 5, baserat på nästan 100 omdömen. De sysslar inte bara med markiser, utan även med persienner och andra former av solskydd. Att hitta ett omdöme med negativ klang är svårt, för att inte säga omöjligt. Av de nästan hundra kommentarerna är det bara ett fåtal som har gett fyra av fem – resten har fett fem av fem. Firman beröms bland annat för snabb kontakt och att allting känns professionellt. Många av signaturerna i kommentarsfältet lyfter fram den goda servicekänslan hos företagets medarbetare. Andra uppskattar urvalet är gott och att allting har gott snabbt.

Andra butiken

Den andra butiken vi hittar är baserad på Lidingö. Underlaget av omdömen är mindre för den här butiken, ungefär en tredjedel av den ovan nämnda, men det samlade betyget är ungefär samma. Även för den här butiken på Lidingö är det alltså ganska svårt att hitta negativa kommentarer. Många ger fem av fem och motiverar det höga betyget med lovord som ”bra service”, ” bra bemötande” och ”bra markiser”. Även de som har gett markisbutiken på Lidingö fyra av fem, skriver inget negativt – tvärtom. De skriver ungefär samma saker som användarna som har gett dem full pott, men har bara satt ett annat betyg. En signatur nämner dock att de fick lite problem, men att det åtgärdades snabbt och till stor belåtenhet.

Tredje butiken

Faktum är att det är ganska svårt att hitta en markisbutik med missnöjda kunder i Stockholm. Även den tredje aktören vi tittar på får idel lovord från sina kunder. Precis som den första butiken har de nästan 100 omdömen på den plattform vi tittar på, men något lägre samtal betyg (4,6 av 5 istället för 4,9 av 5). Som med markisbutiken i Lidingö berömmer kunderna den här butiken deras goda service och deras högt kvalitativa markiser. Olika signaturer kommenterar deras bemötande och goda kommunikation.  Här finns det dock en kommentar som är något negativ. Det är en signatur som skriver att bemötandet var lite slappt från början, och att de fick ligga på för att få ordentlig kontakt.

← Äldre inlägg