Blogg

Kom ihåg solavskärmning till bilen

20 jun 2019

Kom ihåg solskydd till bilen. Det är viktigt för både inomhusklimatet i bilen och för säkerheten för alla bilens passagerare. Som bilägare och förare vill man ju inte riskera någon krock med bilen bara för att man blir bländad av solens starka strålar. Nu går det ju inte att skaffa persienner direkt till bilen, även om man kanske önskar sig det. I bilen måste man ju kunna se ut genom alla fönster på sekunden. Annars riskerar man att köra i diket eller på någon som rör sig i trafiken. Nej, då är det bättre med en solfilm på bilens alla rutor så att man är säker på att slippa bli bländad.

Solfilm gör inomhusklimatet bättre

Det är på alla sätt bättre att skaffa sig solfilm till bilen som skyddar bilen mot både solens heta strålar och som hettar upp hela bilen. Solfilmen skyddar nämligen mot hettan inne i bilen. Det är varje sommar som någon dåre lämnar barn eller husdjur inne i bilen. Föraren tror att de ska in i en affär, eller någon annanstans och att barnen eller husdjuren ska kunna stanna kvar i bilen. Men en bil, även om den skulle stå i skuggan blir mycket snabbt outhärdlig för den som stannar kvar i bilen då en air-condition inte kan vara på medan bilen står stilla och motorn inte är på. Skulle man ha en egen air-condition som inte går på bilens motor, skulle man kanske kunna stanna kvar i bilen medan  den står stilla, men någon sådan air-condition finns ännu inte uppfunnen. Alltså måste man ta ut hudsjuren och småbarnen medan bilens motor har stannat. Det är faktiskt livsviktigt. Annars kan man riskera att förlora vårdnaden om sitt barn, och bli av med husdjuren som blir omhändertagna om man lämnar kvar dem. I värsta fall dör de. Och det är hemskt. Skaffa i stället en riktig solfilm till bilen i stället.

Solfilmen skyddar mot blädning av solen

För att slippa bli bländad av solens strålar är det också bättre att montera fast solfilm till bilen. Som bilägare och förare av bilen är det viktigt att se till så att man inte blir bländad av solen medan man kör den. Det är aldrig någon ursäkt att man blev bländad av solen om man krockar med någon annan eller kör på någon. I bästa fall kör man bara ner i diket. Skaffa i stället solfilm till bilen och kör säkert i sommar!

Vilket solskydd är bäst?

12 jun 2019

Det finns ju för- och nackdelar med alla solskydd. Det ultimata solskyddet kanske inte ännu är uppfunnet. Det kanske var något slags solskydd som fälls upp så snart solen kommer fram och som kan släppa in ljuset och så att man ser ut trots att det skyddar mot solens skadliga UV-strålar. Man kan ju hoppas att det kommer något sådant snart. Det skulle vara bra med ett slags solskydd som skyddar en när man sitter utomhus, som skyddar mot de skadliga strålarna men som ger de nödvändiga D-vitaminerna och att man blev härligt brun utan att riskera att få malignt melanom och som inte innebar att man måste smörja in sig med krämer. Hittills finns det i alla fall olika slags skydd som vi kan använda oss av.

Markiser

Markiser är kanske det första man tänker på när man tänker på markiser. De syns mest och är mestt iögonfallande och täcker hela fönster, altaner och balkonger. De är så pass stora att de alltid blir en del av fasaden. Här finns så många olika slags markiser, i olika färger och mönster. De mest populära är randiga och antingen raka eller böjda korg-markiser.

Jalusier

Jalusier är ofta gardiner på stänger, utan att vara rullgardiner. De hänger dekorativt invid fönster men är inte så solskyddande om de inte alltid är nere och hänger för fönster, men då ser man ju inte ut och det kan kännas instängt att alltid har jalusierna fördragna.

Solfilm

En solfilm för fönster är effektivt, men kanske inte så ultimat, då de visserligen skyddar mot fönster men ofta ger en mörkare nyans av fönstret. Det är inte alla gånger som man vill ha mörkare fönster. Särskilt inte på hösten och under vintern när det ändå är mörkt, och ändå behöver man vissa dagar ha solskydd. Då vill man inte behöva riva av eller lägga på solfilm på fönstret då det är ganska krångligt.

Persienner

Då kan persienner vara lättast att antingen dra upp eller fälla ner med ett litet ryck i snöret som håller dem uppe eller nere. Man kan också svänga dem så att man antingen bryter av solstrålarna uppåt eller neråt. Skaffar du dig persienner i en gardinhandel så kommer personalen ut och monterar dem åt dig så att de vet att de blir monterade på rätt sätt. Det finns också så många fina slags persienner som går i olika färger, mönster och former. Man behöver inte täcka hela fönstret med persiennerna. Här kan du läsa mer.

Så hittar du persienner i Stockholm

4 jun 2019

Det är den allra bästa tiden på året just nu, eller hur? Det är tiden mellan hägg och syren och det är egentligen nu som alla borde ta semester och bara njuta av våren, blomningen och alla härlgia dofter som virvlar runt i luften. Det är också då som solen kommer in i våra bostäder och bleker möbler, gardiner, bordsdukar och tapeter – om man inte skyddar dem mot solen vill säga. Det allra bästa solskyddet är persienner som effektivt tar bort allt starkt solsken.

Persienner i flera olika färger

Numera får du så många fler olika färger. Bortglömda är alla de ljugrå och trista persiennerna av aluminium som vi för det mesta förknippar med persienner. Numera får du persienner som är i rosa, ljusgult, blått, rött och gröna persienner. Du kan även få persienner i trä om du hellre vill ha dem i ett annat material. Du kan även få persienner i plats om du hellre vill det, annars återstår enbart de av aluminium. 

Persienner för bara halva fönstret

Du kan även få persienner som täcker endast en del av fönstret. Då kan du få dem att täcka övre eller under delen av fönstret. Vill du hellre det kan du även få persienner som täcker endast en del av fönstret, som mitt på fönstret. Det gör att du får det solskydd som du önskar, men kan se ut genom fönstret just så mycket som du önskar. Det som du får med dessa slags persienner är att du får en personlig variation på persienner, och får dem precis som du önskar dem.

Persienner som styrs av rösten

Om du vill, kan du få persienner som styrs av din röst. Då kan tala om för dem om du vill att de ska fällas ner eller upp, om de ska öppna sig eller stängas. Vill du inte styra dem genom det du säger, kan du i stället styra dem med en fjärrkontroll. De manövreras då av en motor som fäller upp eller ner dem. Om du så vill kan du få alla persienner att fällas ner eller dras upp samtidigt, om du har ont om tid. Du behöver inte ens vara i samma rum för att manövrera dem.

Vill du hitta persienner i Stockholm kan du börja med att googla "persienn Stockholm" och får då förslag på sådana som erbjuder persienner i Stockhlolm. Antingen kan du besöka affärerna som du får kontaktuppgifterna till, eller så ringer du och beställer hem dina persienner. Läs mer på: https://www.malardalensmarkis.se.

Så kan man också använda markiser

26 maj 2019

Det händer mycket på utvecklingen av solskydd. Vi ser allt fler produkter med nya funktioner och användningar av bland annat markiser. Här presenterar vi några nyheter när det kommer till markiser. Bland annat ser vi markiser som inte nödvändigtvis måste monteras ovanför fönster, såsom vi är vana vid att se dem. 

1. Markiser som screenmarkis

Screenmarkiser är markiser som går parallellt med fasaden och som täcker fönstret, men gör så att man har full utsikt ut men som motar bort solens varma strålar. Screenmarkiserna gör så att det inte krävs så stort utrymme utanför fönstret, i stället går markiserna tätt inpå fönstret. Du kan ställa ut markiserna, som man är van vid, som förut, men samtidigt kan de småta åt fasaden och tar ingen plats på det sättet utanför fönstret. Screenmarkiserna har en tät väv som skyddar mot solen. Väven skyddar mot solens strålar.

2. Markis på som sidomarkis

Sidomarkisen skärmar av och kan monterad var som helst där man vill ha insynsskydd. Den går lika bra att montera på balkonger och uteplatser som på terassen och altanen. När man inte vill använda den längre, rullar man in den i en skyddande kasett som är tillverkad i aluminium som inte rostar och du kan ha den utomhus året om, ifall du vill det. Monterar du den på balkongen får du ett effektivt insynsskydd och en härlig ombonad känsla. Om du monterar sidomarkisen på altanen kan du få med en golvmonterad golvstolpe som gör att det är lätt att dra ut markisen och fästa den i golvstolpen. Golvstolpen kan du sedan ta bort när du inte använder sidormarkisen längre.

3. Markis som takmarkis

Det har blivit alltmer populärt med pergola. Pergolan är enkelt förklarat som en början på en konstruktion på ett uterum, men utan väggar och tak. I stället kan man plantera klätterväxter som kan fästa sig på konstruktionen på pergolan. Det blir otroligt effektfullt om man har en fin bouganvilla, murgröna, eller en klematis som får fina blommor och som kan klättra längs pergolan. Då får man ett uterum och en fin växt som pryder pergolan.

Med sidomarkis får du uterum med markiser

Vill man ha en markis som skydd på pergolan kan du skaffa en takmarkis. På så sätt får du solskydd men allt ljus som du kanske önskar dig. Takmarkisen kan du ställa in så att du antingen får ett skydd mot solen eller så rullar du in markisen på nytt.  Varför inte kombinera med en sidomarkis, så får du både solskydd och vindskydd. Läs mer här om du önskar få pris på markiser i Malmö.

Byt till energifönster

12 apr 2019

Alla fönster måste förr eller senare bytas ut. De gamla fönster som sitter i hus från första halvan av 1900-talet var tillverkade av tätvuxen furu av extremt hög kvalitet, men även om de hållit i upp emot hundra år når många av dem nu en punkt när de måste bytas ut. Ur ett estetiskt perspektiv är detta så klart lite tråkigt. Gamla fönster är ofta vackra och hör verkligen ihop med fasaderna de sitter på. Det gäller att vara försiktig när man sätter i nya fönster på en gammal fasad, eftersom en förändring av fönstren ofta innebär en förändring av hela husets utseende.

En stor fördel med att byta fönster är dock att man kan sätta in energifönster. Ett fönsterbyte till energifönster innebär att man kan sänka ett hus energikostnader betydligt och få ett fönster som dels håller värmen bättre på vintern och dessutom gör rummen svalare på sommaren. Ett energiglas är ett vanligt floatglas som är belagt med en tunn film som släpper igenom solljuset, men reflekterar värmen som vill slippa ut och gör att den behålls i rummet. Ett energiglas kan också färgas in och betecknas då som ett solskyddsglas.

Solskyddsglas allt mer populärt

Allt fler Stockholmare väljer att sätta in solskyddsglas när de ska göra ett fönsterbyte. I Stockholm finns det firmor som både utför fönsterbyten och även tillverkar nya fönster utifrån beställarens önskemål. De kan tillverka solskyddsfönster som inte bara håller god kvalitet, utan även ser ut precis som de gamla fönstren och därmed nästan inte påverkar fasadens utseende alls.

Solskyddsglas kan vara helt genomfärgade, vilket gör att de även begränsar insynen i huset, vilket kan vara välkommet om man till exempel bor på nedre våningen. Utsikten försämras inte av genomfärgat glas. Ett solskyddsglas kan också vara belagt med en tunn metallfilm som begränsar solvärmegenomgången.

Fönsterbyte i Stockholm

Om du vill göra ett fönsterbyte i Stockholm, se till att hitta en firma som både utför fönsterbyten och samtidigt kan tillverka fönster som passar in på huset. Alltför många fönsterbyten har skett på ett ovarsamt sätt, där man satt in fönster som har en negativ inverkan på husets utseende. I en stad som Stockholm, där många hus har stått i hundratals år, har detta stor inverkan på stadsbilden och bör försöka undvikas. Det går utmärkt att få alla de kvaliteter ett modernt glas kan erbjuda, men samtidigt bevara husets karaktär genom att låta specialtillverka energifönster som passar in på fasaden. Visst blir det dyrare än att sätta in nya fönster från ett byggvaruhus, men samtidigt bidrar men på ett respektfullt sätt till huset och låter det behålla sin ursprungliga charm.

Läs mer om fönsterbyten och vilka alternativ som finns här: https://www.fönsterbytenstockholm.se

Nya lösningar gör taket solreflekterande

11 dec 2018

Taket är det primära skyddet för ett hus. Det är på taket allt regn, all snö och alla annan nederbörd landar och det är taket som skyddar mot vind, avgaser, oljud, minusgrader och strålande solsken.

Det gör taket till en betydligt viktigare punkt än vad många husägare inser och där den vanliga infallsvinkeln är att man tar taket för givet. Man kontrollerar det inte, man låter det vara och man åtgärdar problem endast då de blivit akuta - och då till en större kostnad.

Det bästa är att låta en takläggare kontrollera taket någon gång per år för att se hur det - exempelvis - klarat av en tuff vinter (eller huruvida det kommer att stå pall för en sådan). En inspektion utförd av en professionell takläggare kostar inte mycket pengar; men det är en detalj som är värd sin vikt i guld.

Material på taket spelar roll

Vi nämnde minusgrader och vi nämnde strålande solsken. Däri ligger en motsägelse. Hur ska man kunna få ett tak som dels håller värmen inomhus och som ger dig ett varmt och skönt inomhusklimat under vintern och som samtidigt - under sommaren - håller temperaturen nere?

Vi ska direkt säga att vissa tak är bättre än andra i denna kombination. Ett svart plåttak blir exempelvis väldigt, väldigt hett under sommaren och detta påverkar såklart inomhusklimatet - särskilt på våningar högre upp. Det här kan man rådfråga en takläggare om.

Är det dags att byta tak så kan en takläggare bistå med expertis i ämnet och hjälpa dig att välja rätt material - även om du idag har exempelvis plåt som material så är detta inget definitivt: det går att byta till något annat i de flesta fall (om man har rätt taklutning, något som också den takläggare du anlitar kan guida dig inom).

Jobbet av en takläggare ska inte underskattas

I övrigt så har det kommit nya innovationer som kan hjälpa dig att nå en behagligare - svalare temperatur - inomhus under heta sommardagar. Här kan vi nämna betongplattor som ett exempel och detta i kombination med ett nytt ytskikt på dessa. Ett ytskikt som reflekterar bort solens strålar och som kan jämföras med lacken på en bil. Idag så blir bilar inte alls lika heta som de blev förr; något som till mångt och mycket förklaras av just utvecklingen för solskydd och där man exempelvis kan använda solfilm att fästa på fönstren.

Beläggningen på en betongplatta kan fungera på samma sätt och ett konkret exempel på detta kan nämnas. Ett hus i Stockholm med plåttak kan nå en temperatur på hela 69 grader om utomhustemperaturen visar på 26 grader. Motsvarande temperatur på ett hus med ett tak av betongplattor blir omkring 60 grader. Skulle huset i Stockholm ha betongplattor med denna speciella yta - ja, då hamnar temperaturen på 52 grader.

Det är klart att det gör stor skillnad i inomhusmiljön och det är klart att ett sådant tak skapar behagligare dagar inomhus. Speciellt om man tänker på hur värmen påverkar vår sömn.

Som vid alla tak och all tänkbar takläggning dock: det spelar ingen roll vilket material du väljer om du väljer fel takläggare. Se till att lägga din stora energi på att hitta en takläggare som kan ge dig ett tak som klarar alla attacker från Moder Natur och som kan göra det i flera, flera år framöver. Ett tips gällande detta: det kommer inte att vara den takläggare i Stockholm som är absolut billigast.

Läs mer om takläggning på http://www.takläggarestockholm.net.

Vad tycker stockholmarna om sina markisbutiker?

27 nov 2018

Markiser är något som kan vara svårt att få tag på. Åtminstone är valet av markiser någonting man inte vill förhasta, inte minst eftersom de kan vara ganska dyra. Oavsett pris gäller dock att ett par markiser i större modell kommer att sätta tonen för hur huset upplevs. Det gäller alltså att man hittar några man är nöjd med. I Stockholm finns ett ganska brett urval aktörer att välja mellan, när det kommer till markiser. Inte bara i kommunen, utan även i kranskommuner som Danderyd och Lidingö till exempel. I den här texten tittar vi på vad stockholmsborna egentligen tycker om de många aktörer som finns i urvalet.

Första butiken

Den första markisbutiken vi tittar på är baserad i Älvsjö och har idel goda betyg. På en recensionsplattform har de fått ett betyg på 4,9 av 5, baserat på nästan 100 omdömen. De sysslar inte bara med markiser, utan även med persienner och andra former av solskydd. Att hitta ett omdöme med negativ klang är svårt, för att inte säga omöjligt. Av de nästan hundra kommentarerna är det bara ett fåtal som har gett fyra av fem – resten har fett fem av fem. Firman beröms bland annat för snabb kontakt och att allting känns professionellt. Många av signaturerna i kommentarsfältet lyfter fram den goda servicekänslan hos företagets medarbetare. Andra uppskattar urvalet är gott och att allting har gott snabbt.

Andra butiken

Den andra butiken vi hittar är baserad på Lidingö. Underlaget av omdömen är mindre för den här butiken, ungefär en tredjedel av den ovan nämnda, men det samlade betyget är ungefär samma. Även för den här butiken på Lidingö är det alltså ganska svårt att hitta negativa kommentarer. Många ger fem av fem och motiverar det höga betyget med lovord som ”bra service”, ” bra bemötande” och ”bra markiser”. Även de som har gett markisbutiken på Lidingö fyra av fem, skriver inget negativt – tvärtom. De skriver ungefär samma saker som användarna som har gett dem full pott, men har bara satt ett annat betyg. En signatur nämner dock att de fick lite problem, men att det åtgärdades snabbt och till stor belåtenhet.

Tredje butiken

Faktum är att det är ganska svårt att hitta en markisbutik med missnöjda kunder i Stockholm. Även den tredje aktören vi tittar på får idel lovord från sina kunder. Precis som den första butiken har de nästan 100 omdömen på den plattform vi tittar på, men något lägre samtal betyg (4,6 av 5 istället för 4,9 av 5). Som med markisbutiken i Lidingö berömmer kunderna den här butiken deras goda service och deras högt kvalitativa markiser. Olika signaturer kommenterar deras bemötande och goda kommunikation.  Här finns det dock en kommentar som är något negativ. Det är en signatur som skriver att bemötandet var lite slappt från början, och att de fick ligga på för att få ordentlig kontakt.

Den som skyddar sig mot solen skyddar sig mot rynkor

18 sep 2018

Rynkor får man av många orsaker, men en av de vanligaste är för mycket sol. Är man soldyrkare löper man helt enkelt större risk att drabbas av rynkor i förtid och det är inte mycket man kan göra åt det. Därför är det också vanligare att människor som lätt blir bruna och gärna vistas i solen drabbas mer av rynkor än de som behöver undvika solen på grund av eksem eller brist på pigment.

Solkräm är alltid bra och kan med fördel användas året runt, eftersom solljus påverkar huden även på vintern. Det är framför allt ansiktet som är särskilt känsligt. Förutom solljus har rynkor förstås även andra orsaker, framför allt genetiska, men även rökning och livsmiljö spelar stor roll. Stockholm är en ren stad, men den som bor här utsätts så klart för mer avgaser och andra gifter i luften än den som bor ute på landet, vilket påverkar huden.

Botox mot rynkor vanligt i Stockholm

Den som får rynkor i tidig ålder, där de alltså inte kan härledas till naturligt åldrande, får dem ofta på grund av för mycket vistelse i solen. Man kanske tycker om att sitta på balkongen timmar i sträck hela somrarna och njuta. Solskydd känns onödigt eftersom man ”aldrig bränner sig”. Resultatet blir att huden torkar ut, förlorar sin elasticitet och rynkor bildas. Fuktkrämer kan hjälpa, men bara till en viss del.

Många Stockholmare som får rynkor i medelåldern, eller ännu tidigare, väljer att genomgå regelbundna behandlingar med Botox. Botox är en produkt som utvinns ur giftet Botulinumtoxin, och det har muskelavslappnande egenskaper. När musklerna slappnar av i den behandlade delen av ansiktet slätas rynkorna ut och huden blir slätare. Eftersom effekten av Botox är övergående måste dock behandlingen upprepas en gång i halvåret för att man ska slippa rynkorna, annars kommer de tillbaka.

Är Botox farligt?

Att Botox utvinns ur ett gift låter dramatiskt, men en behandling med Botox i Stockholm är i regel helt riskfri, förutsatt att det görs hos en seriös klinik, av vilka det finns många i Stockholm. Dock förekommer också oseriösa aktörer där personalen är dåligt utbildad kring vad Botox är och hur det ska användas korrekt. Se därför alltid till att salongen är legitimerad och har fått goda kundomdömen innan du genomgår en behandling med Botox i Stockholm.

Viktigt att du skyddar dig mot solen

Sol ska avnjutas i lagom doser. Använd alltid solskydd när du vistas i solen, även i ansiktet. Och vill du sitta på balkongen och njuta en stilla sommardag, se till att montera jalusier eller någon annan typ av solskydd som ger dig skugga. Du kommer att hjälpa din hud avsevärt och löpa betydligt mindre risk att få rynkor i förtid. Rynkorna kommer tids nog, som de gör till alla människor, och det finns ingen anledning att hjälpa dem på traven.

Skulle rynkorna ändå dyka upp i förtid och du vill testa Botox för att bli av med dem, se till att du väljer en certifierad och seriös klinik i Stockholm med goda vitsord från tidigare kunder.

Mer information om botox hittar du här: https://www.botoxstockholm.biz.

Skaffa fönster som inte kräver jalusier

4 jul 2018

Den senaste tiden har det har kommit en hel del nyheter när det kommer till fönster. Vi bygger med allt större fönster och till och med med hela fasader med fönsterglas. Vi glasar in balkonger, växthus, hus och altaner. Fönsterglas är ett allt vanligare byggmaterial. Det har blivit en hel trend att bygga med fönsterglas. Dels beror det på att vi har förstått vikten och betydelsen av ljus för vår fysiska och mentala hälsa. I och med det större utbudet av fönster har vi också fått ett mer varierat utbud av fönster, det är fönster med fler funktioner än vad vi har haft tidigare.

Fönster med inbyggt solskydd

Numera finns det elektrokroma fönster. De finns inte överallt och vi väntar på att återförsäljarna tar in dessa nyheter i sitt sortiment. För den som väljer att byta sina fönster till denna typ av fönster innebär det att så snart solljuset blir starkt, eller närhelst du själv vill det, kan du göra fönstren mörka. Det är inte en solfilm som sitter som berg, snarare är det som glasögon som tonas mörka när de kommer ut i starkt solljus. Har du elektrokroma fönster stänger de ute både värmen och det skarpa solljuset. Det innebär att har du dessa solskyddande fönster, behöver du inte kyla ner bostaden och slösa på energi till kylande aircondition.

Det innebär att jalusierna blir onödiga

Med dessa fönster behvöer du inte jalusierna annat än till att de blir snygga i din inredningsstil. Vi kommer varken att behöva gardiner, jalusier eller makriser, om de inte är sp att vi tycekr det är snyggt och vill inreda med dem. Det viktigaste är att vi inte kommer att behöva ha fläktar eller aircondition för att få svala bostäder och kunna sova på nätterna när det är varmt.

Dessa fönster nödvändiga i framtiden

Fortsätter den utveckling som vi ser just nu; att jordens medeltemperatur höjs, kommer vi alltmer att behöva dessa solskyddande fönster. Vi ser redan att vi har fått ett allt varmare klimat i Sverige. År efter år, slås det värmerekord i Sverige. Bara det senaste året har vi slagit värmerekordet sedan temperaturmätningarna infördes. Den som inte är uppmärksam tror att ett rekord innebär att vi en gång för mer än 100 år sedan hade minst lika hög temperatur, vilket är helt fel. Ett värmerekord innebär att det ALDRIG någonsin har varit så varmt under den månaden och årstiden någonsin tidigare. Något som borde oroa väldigt många fler än vad vi ser just nu. Vi måste alla gemensamt motverka de faktorer som höjer jordens medeltemperatur.

Skydda dig mot solen

29 jun 2018

Det spelar ingen roll om du bor i Göteborg, Haninge eller i Umeå – du kommer att behöva skydda dig mot solen om du är utomhus mycket sommartid. Särskilt aktuellt blir det här givetvis när man åker på semester till lite mer sydliga breddgrader, där solen påfrestar huden och kroppen ännu mer. Som tur är finns det mycket man kan göra för att skydda sig – här kommer ett par förslag. 

Skaffa markiser

Har du inte redan ett par markiser? I sådana fall kan det vara läge att införskaffa ett par. Det finns markiser på byggvaruhus för en relativt billig penning, men det finns också många nischade markisbutiker, där man troligen kan få bättre service och högre kvalitet på produkterna till exempel i Haninge, utanför Stockholm. 

Innan du köper markiser i Haninge kan det löna sig mycket att prisjämföra. Säg exempelvis att du bor i Haninge – du har då flera markisbutiker inom ett ganska litet område. Att ta sig runt till de olika butikerna för att kolla upp priserna kan spara dig flera tusenlappar. Såhär ser det inte bara ut i Haninge, utan även i många andra kommuner i landet. Störst utbud har du givetvis där det är tätbefolkat (vilket Haninge är). 

Snåla inte med solskyddet

Det är lätt att man slarvar med solskyddet under sommaren. Ibland upplevs solen inte som särskilt stark, och man kan ibland tycka att man klarar sig utan solskyddskräm. Många som tänkt så har dock bitter fått ångra sig efter att ha bränt sig. När du applicerar solskyddskrämen bör du inte snåla – ta en handfull kräm till hela kroppen. Glöm inte ansiktet, och då framförallt näsan. För ansiktet kan starkare krämer behövas (från 30 och över). 

Skydd behövs – även när du inte tänker på det

Det är bra att känna till att delar av solens strålar även kan träffa dig inomhus. Sitter du mycket vid ett fönster (till exempel på kontoret), kan strålarna tränga igenom glaset och påverka huden. Det här gäller inte bara på kontoret eller hemmavid, utan också när du sitter i bilen, till exempel. Något annat som är bra att ha i åtanke är strålarna också tränger igenom kläder. Många rekommenderar därför att man smörjer sig innan man klär på sig och går ut. 

Vet mer om UV-strålning

 • Sedan 1992 är UV-strålning klassat som cancerframkallande av WHO
 • UVA kallas det som tränger in i hudens djupare skikt och gör pigmentet mörkare. Strålningen gör att huden åldras snabbare.
 • UVB är det som gör att vi bränner oss när vi solar för mycket. Även UVB gör att huden åldras fortare. 

Vad kostar det att köpa markiser?

1 jun 2018

Vad det kostar att köpa markiser är givetvis en fråga som det inte går att ge ett rakt svar på. Kostnaden för att montera dem på ett litet torp i till exempel Tyresö är naturligtvis mindre än om en stor herrgård ska förses med dem. Däremot kan man själv göra uppskattningar på vad det kommer att kosta, om man känner till ungefär hur priserna sätts. I korthet kan priserna sägas variera beroende på säsong, storlek och fabrikat – men det finns fler faktorer än så. 

Vev eller motor?

En självklar faktor som avgör priset på dina markiser är om de ska utrustas med motor eller inte. Motoriserade modeller är dyrare och kräver dessutom installation av en behörig elektriker, vilket adderar en inte försumbar summa till slutpriset. En butik som säljer markiser i Tyresö listar exempelvis både manuella och motoriserade markiser. De manuella kostar strax över tusenlappen, medan de motoriserade kostar nästan tio gånger mer. Tilläggas bör att det finns andra funktioner som gör att priserna dras upp. Man bör dock åtminstone räkna med att de blir några tusenlappar dyrare om man väljer motor. 

Tilläggas bör även att köpet bör ses som en investering. Ett par motoriserade markiser kan höja värdet på huset, och kanske är det till och med pengar som du kommer att få tillbaka. En terrassmarkis i storleken 5 x 3 meter kan kosta allt mellan 11 000 – 22 000, beroende på utförande. Lägg därmed till motorn, som är ett par tusenlappar till. Ska man dessutom ha vindautomatik får man vara beredd att hosta upp ytterligare några tusenlappar. 

Säsong

Den som vill fynda gör rätt i att handla sina markiser på våren och hösten. Inte bara för att det är lättare att hitta billiga exemplar, utan också för att det troligtvis är enklare att få bra service hos markisföretagen. Även markisbutiker som inte ligger särskilt centralt (finns på Tyresö en bit utanför Stockholm till exempel) kan ha riktigt mycket att göra sommartid. 

Val av butik

De flesta som vill ha högt kvalitativa markiser väljer att gå till nischade butiker. Dock finns det en del byggvaruhus som säljer dem. Av naturliga skäl får man vara beredd på att servicen kanske inte är lika bra, och att produkterna inte är utvalda med lika stor omsorg. Det säger sig själv att personal som har hand om väldigt många områden, där markiser bara är ett av dem, troligtvis inte har lika god kunskap som någon som driver en nischad markisbutik. Det finns relativt gott om markisbutiker i landet – oavsett om man så bor i centrala Stockholm, på Tyresö eller ute på glesbygden. 

Så kontrollerar du ett företags siffror

27 apr 2018

Det finns flertalet tjänster på nätet där du kan kontrollera hur det går för olika typer av företag. Det här kan vara bra av flera skäl. Kanske ska du anlita en hantverkare och vill kontrollera att en konkurs inte är stundande? Eller så planerar du att starta upp ett företag och vill se vad andra entreprenörer inom ditt segment omsätter? Skälen kan vara många – men oavsett är det enkelt att ta reda på. 

Begrepp du stöter på

När du tittar på hur det går för ett företag kommer du att stöta på flera begrepp du kanske inte har sett förut. För att verkligen kunna tyda bilden som ges av företaget är det bra att känna till vad åtminstone några av dem betyder. Som exempel kollar vi upp ett företag som säljer markiser i Huddinge och ser vad som dyker upp: 

 • Omsättning

Omsättning kan normalt likställas med bolagets försäljningsintäkter och ska inte blandas ihop med vinsten. Det här företaget som säljer markiser i Huddinge har till exempel ca 3 miljoner i omsättning och en vinst på 88 000 kronor. Omsättning tar alltså inte hänsyn till ett företags kostnader.

 • Soliditet

Många tjänster visar företagens soliditet. I kort kan man säga att det är en slags bedömning på bolagets betalningsförmåga på lite längre sikt. Som exempel har företaget som säljer markiser i Huddinge vi tittar på en soliditet på 52,25 %, vilket är en bra bit högre än många andra företag.

 • Kassalikviditet

Kasslikviditet kan nästan sägas vara motsatsen till soliditet. Det här fungerar som en slags bedömning på bolagets betalningsförmåga på kort sikt. Har företaget en kassalikviditet på 100 % eller mer betyder det i praktiken att bolaget kan betala kortfristiga skulder utan dröjsmål. Markisföretaget i Huddinge vi tittar på har till exempel en kassalikviditet på 211 %.

Sökning

Att söka efter företag att titta upp på dessa tjänster är normalt mycket enkelt. Du behöver inte först gå till Skatteverket för att få ett organisationsnummer, utan det räcker med att kunna företagsnamnet. Om du inte kan företagsnamnet, kan du även söka på personer. Om en person ger flera träffar, ser du överskådligt vilken bransch de olika företagen är verksamma i. Letar du efter ett visst företag som säljer markiser i Huddinge till exempel, men bara vet ägarnamnet, kan du sålunda slå in namnet. Om du då får flera träffar är det bara titta efter verksamhetstypen. 

Normalt går det också att avgränsa sökningen efter flera faktorer, så att du själv slipper bläddra bland resultaten. Det här är användarbart om du till exempel vet ägarens namn och bransch, men ägaren har ett mycket vanligt namn. Att manuellt sitta och scrolla igenom träffarna för att hitta en viss verksamhetstyp är tidskrävande. 

I den tjänst vi använder oss av kan du avgränsa sökningen efter följande faktorer: 

 • Bolagsform
 • Län
 • Bransch
 • Anställda
 • Omsättning
 • Inaktiva bolag

Med en välutvecklad sökfunktion bör det inte vara något större problem att hitta det företag du söker – oavsett om de säljer markiser i Huddinge eller arbetar med anläggning i Kiruna. 

Tänk på solavskärmning vid fasadrenovering

27 mar 2018

Bor du i en villa eller ett småhus i Stockholm som har några år på nacken börjar det kanske bli dags att tänka på en fasadrenovering. Med jämna mellanrum måste fasaden renoveras för att husets skalskydd ska bestå, oavsett om du bor i ett målat trähus eller ett stenhus med putsad fasad. En renovering ger dessutom huset en ny skjuts och återställer det i mångt och mycket till sitt originalskick – förutsatt att den är väl genomförd förstås.

Komplettera med markiser...

I samband med en fasadrenovering brukar många i Stockholm välja att även påverka fasaden på andra sätt, till exempel genom en fönsterrenovering eller att sätta upp markiser. Att sätta upp markiser på en nyputsad eller nymålad fasad ger den där extra pricken-över-i-känslan som verkligen ger huset en helt ny image.

...eller tvärtom

Tänker man åt andra hållet, att det verkligen skulle hjälpa huset att få markiser uppsatta, bör man fundera på vilket skick fasaden befinner sig i. Finns sprickor och flagor i puts eller färg och huset ser allmänt trist ut är det lika bra att göra en ordentlig fasadrenovering innan man sätter upp markiser. Är problemen mindre kanske man nöjer sig med att åtgärda mindre sprickor eller skador. Vanligtvis håller puts i ungefär trettio år, fasadfärg brukar hålla mellan tio och femton år.

Gör under för isoleringen

Är huset dåligt isolerat kan man välja att tilläggsisolera det i samband med en fasadrenovering. Då lägger man ett yttre lager med isolerskivor på ytterväggarna innan man lägger på puts. Man kan även gräva ner isolerskivor utanpå en källarvåning för att öka isoleringen. Här ska man också tänka på att solavskärmning och val av fönster har mycket med inomhusmiljön att göra. Markiser hjäper till att hålla värmen ute på sommaren, persienner och energifönster gör mycket för att hålla kvar värmen på vintern. Man ska tänka på fasaden, fönstren och solskydden som samverkande faktorer, som hjälper till att skydda och bevara huset och ge en bra inomhusmiljö.

Använd dig av proffs vid renoveringen

Vill man ha ett så bra resultat som möjligt ska man alltid vända sig till en professionell renoveringsfirma när man vill renovera fasaden, oavsett om det gäller målning eller puts. Ofta kan de även hjälpa till med att sätta upp markiser eller byta fönster. Många väljer att renovera själva, det kan vara roligt och vara bra för självkänslan, men är du inte utbildad och erfaren kommer resultatet inte att bli lika bra.

Att putsa fasaden ska man överhuvudtaget inte ge sig på att göra själv, det är ett svårt arbete som kräver god kännedom om olika material och tekniker. Mycket kan gå snett om man inte vet vad man gör. Vilken puts man väljer, och hur mycket, är olika från hus till hus och beror dels på utomhusmiljön, husets läge samt på underliggande material. Ett jobb som ska överlåtas åt ett proffs. Stockholm har gott om putsade fasader, och det finns också gott om duktiga firmor som erbjuder fasadrenoveringar med puts på både sten- och trähus.

Ett fulländat skalskydd

En fasadrenovering där man dessutom lägger vikt vid solavskärmningen ger ditt hus ett fulländat skalskydd och hjälper det att såt emot vädrets makter en lång tid framöver. Hitta en bra firma i Stockholm som kan hjälpa dig med både fasaden och markiserna så får du allt åtgärdat i ett paket och är redo att möta sommaren framför en ny och fräsch fasad, under en färgglad terassmarkis.

Läs mer om fasadrenovering här

Vackra vindskydd

1 nov 2017

När man ska bygga en uteservering finns mycket att tänka på, först och främst ska du ansöka om tillstånd hos polisen. När du ansöker om tillstånd ska du ha helt klart för dig hur uteserveringen kommer att se ut, ner till minsta detalj. Allt måste nämligen redovisas i ansökan. Så det gäller att vara ute i god tid med planeringen. Det finns många detaljer att tänka på, såsom vilka stolar och bord du ska använda och hur många av varje. Dukar, belysning och infravärme är viktiga detaljer som man bör lägga stor vikt vid. En annan viktig detalj på uteserveringar är vindskydd, som samtidigt fungerar som avgränsare mot exempelvis trottoar.

Dekorativt och transparent

I Stockholms kommuns regler för uteserveringar sägas att en avgränsning mot trottoar måste vara minst 90 cm och högst 140 cm, men det går att få tillstånd till högre beroende på hur du presenterar det. En klok idé kan vara att ha ett lågt staket på 90 cm ut mot gatan och satsa på vackra och dekorativa vindskydd på kortsidorna. Stockholms kommun har som regel att delen av vindskyddet som är högre än 90 cm inte får vara heltäckt, utan måste vara åtminstone delvis transparent. Här är alltså glas ett mycket bra alternativ, som dessutom skyddar bra mot blåst. De flesta leverantörer av utrustning för uteserveringar har många olika varianter av glasskydd. Till exempel kan man välja frostat glas för att behålla ljusinsläpp men samtidigt minska insynen mot gästerna som sitter och äter.

Grönskande vindskydd

En annan lösning som är både praktisk och dekorativ är att sätta upp en gles spaljé i trä och plantera exempelvis murgröna eller rosenbuskar nedanför. Ett naturligt, vackert och grönt skydd som både fångar upp vind och tillåter en viss insyn. Man bygger enkelt en stomme i trä, kanske i ett glest diagonalmönster. Tänk på at lämna gott om luft mellan spalterna så att växtligheten inte blir för tät. När växterna vuxit upp kan man enkelt trimma tills man har en lagom luftig växtlighet – en grönskande kortsida som lockar till sig blickar och besökare och skapar en trivsam känsla för restaurangens gäster.

Andra alternativ

Stansat stål kan också vara en estetiskt tilltalande lösning. Stålplattor med utskurna mönster som bildar små titthål ut mot gatan. Sådana typer av skärmar finns ofta i trädgårdsbutiker och på sommarmarknader. Väcker både nyfikenhet hos förbipasserande och ger gästerna matro och ett trivsamt ljus. Ett annat alternativ kan vara exempelvis en gles bambumatta för en mer exotisk och bohemisk karaktär.

Originellt och trivsamt

Som du ser är det bara fantasin som sätter gränserna för dina vindskydd, kom bara ihåg att vindskydden måste vara ordentligt säkrade så att det inte finns någon risk för olyckor, samt att de i viss mån måste vara transparenta så att man inte ”stänger in” gästerna. Ett dekorativt vindskydd kommer att ge din uteservering ett originellt och trivsamt utseende och bidra positivt både till stadsbilden och dina gästers trivsel.

Läs mer på http://www.vindskydd.biz/.

Mer flexibilitet med persienner i fönstren

31 jul 2017

Rullgardiner i all ära, men om man vill ha ett flexibelt och hållbart insynsskydd och mörkläggning så väljer man hellre persienner. De är väldigt hållbara och låter dig själv välja hur mycket ljus du släpper in i ett rum.

Från att ha setts som lite tråkiga och opraktiska har persiennerna fått ett nytt uppsving tack vare att mekaniken har blivit bättre och att det finns fler material och färger att välja på.

Rullgardiner är väldigt ensidiga

En rullgardin kan du i princip bara dra upp och ner. Det finns inga möjligheter att kontrollera hur mycket ljus du släpper in. Det kan du däremot med persienner, genom att vinkla lamellerna. Ibland vill man bara ha lite insynsskydd, samtidigt som man släpper in ljus. Andra gånger vill man mörklägga rummet helt. Med persienner får du just den flexibiliteten.

Det går också att få tak i persienner i Stockholm som har två olika färger på respektive sida av lamellerna. Genom den möjligheten kan du ändra på karaktären i ett rum genom att vinkla dem åt det ena eller det andra hållet.

Välj det material som passar din smak bäst

Persienner går att få i en mängd olika material och med olika finish. Somliga gillar de klassiska vita i halvblank plast eller lackerad metall. Andra vill ha matt aluminium eller med en färgad yta som ser ut som borstat stål. Om man gillar en mer naturlig stil kan det passa bra att välja persienner med trä-lameller. De finns både i ljusa och mörka träslag samt även i bambu.

Du kan också välja olika bredd på lamellerna. Somliga vill ha persienner med många smala lameller och andra gillar ett mer rustikt utseende med breda lameller. Kontakta en professionell firma som levererar måttbeställda persienner i Stockholm. De kan visa dig alla de valmöjligheter som finns på marknaden just nu och ge dig tips och råd kring vad som skulle passa bra just i ditt hem.

Prislappen är inte allt

Ja, det går i många fall att köpa persienner i Stockholm direkt i en inredningsbutik eller på ett bygg- eller möbelvaruhus, men möjligheterna du får där är begränsade. Dessutom brukar kvaliteten inte vara i närheten av de persienner du får hos en proffs-firma. Tänk på att du kommer att använda dina persienner dagligen. Det blir mycket slitage på linor som används för att dra dem upp och ner och mekaniken för att vinkla dem brukar ta stryk snabbt om man har persienner av dålig kvalitet.

Investera hellre i produkter som håller flera år framöver. Det blir billigare i längden.

Om du väljer att köpa från ett specialiserat företag får du också möjligheten att måttbeställa dem så att de passar på millimetern i dina fönster. De blir varken för långa eller för korta och de sticker inte heller ut utanför fönsterramen. Om något går sönder så kan du dessutom få hjälp med reservdelar, snarare än att behöva byta ut hela persiennen. För dig som bor i Stockholm och andra storstadsregioner är det relativt enkelt att hitta företag som måttanpassar dina solskydd.

Köp dina solskydd här.

← Äldre inlägg