Markisduk

Sköt om din markisduk

Som med allt annat så kommer din markis inte att hålla längre än vad du ger den chansen att göra och det gäller främst markisduken. Kort och gott; din markisduk är det som kommer att drabbas av regn, av sol, av eventuella mögelangrepp och där smuts och alger kommer att sätta sig. Välj en markisduk av god kvalitet – det kan vi inte nog poängtera -  och se till att underhålla denna.

Se till att rengöra din markisduk åtminstone två gånger per år – gärna i samband med höst och vår – och det enda du behöver är en vanlig trädgårdsslang, tvålflingor och tvålösning. Gnugga med en mjuk borste, skölj med ljummet vatten och strö över fler tvålflingor och mer tvållösning vid behov. Ju bättre och oftare du tvättar – desto längre kommer din markisduk att hålla.

Hur ska du välja markis?

Då det kommer till att välja markis så ska man veta att det idag finns ett enormt stort urval och där det finns mönster, färger och mått som går att anpassa helt efter sina egna behov och efter eget tycke och smak. Ska vi ge några tips i detta så kan vi räkna upp några nyckelord som kan vara bra att ha i åtanke och som man kan basera sitt val av markis på.

  • Se till att markisduken är av god kvalitet – akryl är definitivt att föredra - och se framförallt till att vikarmarna klarar tyngden. Dessa brukar vara den svaga punkten på en markis. Bonustips: välj hellre komponenter i aluminium än av plast; de håller längre.
  • Det kräver en del muskelkraft för att veva in- och ut en markis och därför så rekommenderar vi en markis som har en motor installerad.
  • Rätt storlek. Se till att mäta korrekt och beställ en markis efter de mått som du får fram. Kontaktar du en av de större återförsäljarna så brukar de kunna erbjuda ett fritt och kostnadsfritt hembesök där de kan anpassa och sedermera rekommendera en markis som passar just ditt hus.

Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på gällande skötsel av markiser.