Tvätta markis

Tvätta din markis regelbundet

En markis har all potential i världen att göra ett hus eller en villa mer tilltalande för ögat. Det är ett väldigt enkelt – och relativt billigt – sätt att förändra ett helt hus rent exteriört och det är liksom ingen slump att de flesta slott och herrgårdar i Europa har markiser över fönster och dörrar. En snygg lösning, helt enkelt – och dessutom synnerligen effektiv för att göra det som den primärt finns där för; att skydda mot solen och för att ge svalkande och välbehövlig skugga.

Oavsett storlek och oavsett om man har markiser över fönster eller över sin terass så ska vi komma med en liten uppmaning här; denna enlig följande ord: se till att tvätta din markis och se till att göra detta regelbundet. Med regelbundet så menar vi att du ska se till att tvätta din markis under våren och under hösten (för att komma ihåg, tänk på vinter- och sommartid och genomför din tvätt i samma veva som du ställer om din klocka).

Anledningen till att vi uppmanar till detta är att A) du tjänar på det. En markis som underhålls med regelbundna tvättar håller längre. B) det blir snyggare. Alger, mögel och smuts fastnar på markiser och förfular intrycket av hela huset. C) det tar inte så lång tid att tvätta en markis och det behövs inga speciella verktyg eller rengöringsmedel. Vi visar hur!

Så här ska du rengöra din markis

Du behöver: Ljummet vatten. Tvålflingor – något som du hittar i exempelvis en målaraffär eller i en vanlig järnhandel. En mjuk borste. Tvållösning. Handdiskmedel. Tandborste. Vattenslang.

Så här gör du:

  • Fäll ut din markis och se till att få ett bra fall genom att ha fronten lågt.
  • Spola försiktigt med din vattenslag. Du behöver inget högt tryck och definitivt ingen högtryckstvätt då en sådan riskerar att skada fibrerna på markisduken.
  • Använd tvållösningen och gnugga ut denna med hjälp av din mjuka borste. Använd även de rekommenderade tvålflingorna – de gör underverk mot smutsen!
  • Skölj bort alla tvålrester med din slang.
  • Torka; detta i solen och därför rekommenderas en varmare dag för att rengöra en markis.

Detta gällde alltså tvätt av själva duken. En markis har dock även ett stativ som även det mår bra av en grundlig rengöring. Här kan du med fördel använda dig av en tandborste för att komma åt i varje vrå och för att tvätta så fungerar det utmärkt med vanligt diskmedel. Likadant ka du agera vid vikarmar och övriga detaljer av metall.

Dock! Tycker du att det gnisslar, låter och att din markis ser ut att börja gå sönder så bör du kontakta din återförsäljare för vidare rådgivning.

Undvik detta vid markisrengöring

Vi nämnde ovan att en högtryckstvätt bör undvikas i samband med en markisrengöring och vi har även starka skäl till varför du exempelvis bör undvika att tvätta duken i en maskin eller i en ångtvätt. Det finns nämligen en uppenbar risk att markisen i fråga krymper av dessa behandlingar och att fibrerna tar stor skada.

Du kan – och ska! - tvätta din markis själv; men du bör använda dig av den metod vi gick igenom ovan. Det kan vara frestande att ta fram högtrycken – men det är sällan värt det då det kommer till markisrengöring.

Här kan du läsa mer om hur du tar hand om dina markiser på bästa vis: www.markisernorrtälje.se.