Laga persienner

Laga dina trasiga persienner

De flesta av oss har någon gång varit med om följande scenario: vi vaknar på morgonen, går upp ur sängen och i riktning mot fönstret. Väl framme vid detta så tar vi tag i snöret till våra persienner och drar i detta för att välkomna solen. Ett välkomnande som i samma sekund förvandlas till ett avsked då persiennen i fråga rasar ihop och där vi står med snöret i handen. Då vi försöker dra upp persiennen i fråga igen så hänger halva sidan rakt ner medan den andra – till viss del – följer med upp. En trasig persienn således och faktiskt inte det lättaste att laga.

Det går att laga en persienn; men det kräver ett visst mått av tålamod och viss fingerfärdighet för att göra så. Innan vi visar hur man gör detta så tänkte vi direkt säga att man i många fall tjänar på att direkt köpa en ny persienn och låta en montör – något som återförsäljare ofta kan hjälpa med – få denna på plats. Att laga en persienn är ofta något som kommer att ske upprepade gånger och att den går sönder kan man tolka som ett tecken på att det de facto är dags att byta.

Även en persienn har – som allt annat – trots allt en begränsad livslängd. Med detta sagt: här är vår guide till hur du ska gå tillväga för att laga din persienn.

persienner i vardagsrum

Tips för att laga persienner själv

Vi gör det enkelt för oss här och säger att du drabbats av det vanliga problemet; dragsnöret i din persienn har gått av och detta i mitten av fönstret. Det har alltså inte skett inuti själva kassetten och du behöver således inte öppna den för att het dra om snörena där. Skulle så ha varit fallet är rådet enkelt: ta hjälp.

Du behöver: skruvmejsel och en tändare.

Så här gör du:

  • Öppna fönstret med hjälp av skruvmejseln
  • Lokalisera brottet. Det finns tre stycken snören i din persienn och vi säger att det mellersta är det som gått av.
  • Ta de båda ändarna på snöret och ta fram en tändare.
  • Lägg dem mot varandra och tänd tändaren. Här kommer de att smälta ihop till ett snöre igen och det är betydligt lättare än att du ska hålla på att skarva.
  • Dra snöret igenom alla lameller – varannan sida ger bättre stöd. Ett pillrigt jobb som kan underlättas av att du använder en större synål.
  • Vid den sista lamellen – den större – så ska du avsluta med att slå en större knut. Se, naturligtvis, till att denna inte går igenom hålet i fråga.
  • Slå igen fönstret och provdra i din persienn.
  • Klart!

Är bellevue persienner lösningen?

Som vi sa ovan; persienner har en begränsad livslängd och även om den ovan nämnda guiden kan hjälpa dig att laga – billigt; ovanstående projekt är i stort sett gratis förutsatt att inte linlås och stånghållare måste bytas – så kan det vara värt att investera i en ny persienn.

Ett tips värt att överväga är att i så fall köpa bellevue persienner. En modell som visat sig vara lite mer hållbar och kräva ett mindre underhåll än vanliga. Dessutom så är bellevue persienner lätta att montera och är till råga på allt betydligt billigare.

En annan viktig del är att du ska kunna demontera på ett enkelt sätt – för att exempelvis kunna rengöra på ett lätt sätt – och det fina med just bellevue persienner är att du inte behöver några verktyg; vare sig för att montera eller demontera. Du kan lätt ta loss och exempelvis duscha av dem från smuts och damm. Vi skulle rekommendera denna modell om du står inför en persienn som är bortom räddning och behöver ersättas med en ny.