Montera markis

Dags att montera din markis?

I Sverige har vi ett klimat som verkligen gör att sommaren alltid känns extra välkommen. Vi genomlider en regnig höst, en iskall vinter och en lång vår och då solen väl tittar fram –ja, då njuter vi också i fulla drag. Men, vi njuter på våra egna villkor. Ibland så kan solen vara störande och framförallt i våra egna hem så vill man ha det svalt och skönt. Särskilt nattetid och då man ska sova. Ett sovrum som är för varmt kan sabotera en hel natt och därmed också den efterföljande dagen.

Det som är intressant är att vi i Sverige faktiskt lägger ner mer pengar på energi för att kyla ner våra bostäder än för att värma dem; något som mer än väl påvisar det vi just nämnde angående behovet av ett svalt och skönt inomhusklimat.

Ett synnerligen effektivt sätt – och väldigt snyggt – att skaffa sig skugga och svalka är att montera markiser och det ska vi titta lite närmare på här. Det man ska vara medveten om i detta är nämligen att montera en markis innebär mer än att bara borra och skruva fast den i väggen och att det faktiskt kan finnas ett stort värde i att ta professionell hjälp med projektet och särskilt om man äger sin lagfart och har ett så kallat småhus – där är man nämligen berättigad att använda sitt rot-avdrag för monteringen av sin markis.

Dock; oavsett om man kan använda rot-avdraget eller ej så finns det några externa detaljer att ta hänsyn till då man står inför att montera en markis – och det är också anledningen till varför vi rekommenderar professionell hjälp. Vi radar upp några av de saker som påverkar:

  • Bor du i ett blåsigt område så kan det krävas en annan typ av markis och en speciell montering.
  • Närhet till grannar. Du kan inte montera en markis så att den inkräktar på grannarnas tomt. Mätning krävs!
  • Gång- och cykelvägar. Samma sak här; du måste se till att anpassa din mariks efter hur ditt område ser ut.

Därmed inte sagt att du inet kan montera din markis utan professionell hjälp. Du kommer naturligtvis billigast undan om du kan göra det själv och om du bara har de externa elementen i åtanke samt viss händighet så är det någots om du garanterat klarar av.

Så här monterar du en markis

  • Mät ut höjden där din markis ska sitta. Var noggrann och kontrollera att den inte kommer att påverka dörrar och fönster och hur du dessa kan öppnas- och stängas.
  • Förborra hålen för de yttre konsolerna.
  • Montera dessa – använd skruv som är anpassat efter vilken fasad ditt hus har.
  • Viktigt vid tegel- och lättbetong; skruvarna måste dras åt och ibland så kan det behövas extra monteringsplattor.
  • Lyft på markisen. Sätt den i konsolerna och se till att den verkligen låser fast. Tungt? Oh ja. Se till vara två stycken.
  • Fäll ut din markis till fullt läge och se vilken utfallsvinkel du vill ha. Justera tills det känns rätt. Rekommenderat är en frigångshöjd på ungefär två meter.