Byt till energifönster

Alla fönster måste förr eller senare bytas ut. De gamla fönster som sitter i hus från första halvan av 1900-talet var tillverkade av tätvuxen furu av extremt hög kvalitet, men även om de hållit i upp emot hundra år når många av dem nu en punkt när de måste bytas ut. Ur ett estetiskt perspektiv är detta så klart lite tråkigt. Gamla fönster är ofta vackra och hör verkligen ihop med fasaderna de sitter på. Det gäller att vara försiktig när man sätter i nya fönster på en gammal fasad, eftersom en förändring av fönstren ofta innebär en förändring av hela husets utseende.

En stor fördel med att byta fönster är dock att man kan sätta in energifönster. Ett fönsterbyte till energifönster innebär att man kan sänka ett hus energikostnader betydligt och få ett fönster som dels håller värmen bättre på vintern och dessutom gör rummen svalare på sommaren. Ett energiglas är ett vanligt floatglas som är belagt med en tunn film som släpper igenom solljuset, men reflekterar värmen som vill slippa ut och gör att den behålls i rummet. Ett energiglas kan också färgas in och betecknas då som ett solskyddsglas.

Solskyddsglas allt mer populärt

Allt fler Stockholmare väljer att sätta in solskyddsglas när de ska göra ett fönsterbyte. I Stockholm finns det firmor som både utför fönsterbyten och även tillverkar nya fönster utifrån beställarens önskemål. De kan tillverka solskyddsfönster som inte bara håller god kvalitet, utan även ser ut precis som de gamla fönstren och därmed nästan inte påverkar fasadens utseende alls.

Solskyddsglas kan vara helt genomfärgade, vilket gör att de även begränsar insynen i huset, vilket kan vara välkommet om man till exempel bor på nedre våningen. Utsikten försämras inte av genomfärgat glas. Ett solskyddsglas kan också vara belagt med en tunn metallfilm som begränsar solvärmegenomgången.

Fönsterbyte i Stockholm

Om du vill göra ett fönsterbyte i Stockholm, se till att hitta en firma som både utför fönsterbyten och samtidigt kan tillverka fönster som passar in på huset. Alltför många fönsterbyten har skett på ett ovarsamt sätt, där man satt in fönster som har en negativ inverkan på husets utseende. I en stad som Stockholm, där många hus har stått i hundratals år, har detta stor inverkan på stadsbilden och bör försöka undvikas. Det går utmärkt att få alla de kvaliteter ett modernt glas kan erbjuda, men samtidigt bevara husets karaktär genom att låta specialtillverka energifönster som passar in på fasaden. Visst blir det dyrare än att sätta in nya fönster från ett byggvaruhus, men samtidigt bidrar men på ett respektfullt sätt till huset och låter det behålla sin ursprungliga charm.

Läs mer om fönsterbyten och vilka alternativ som finns här: https://www.fönsterbytenstockholm.se

12 Apr 2019