Checklista inför montering av nya markiser

Funderar du på att skaffa markiser till ditt hem? Markiser är ett perfekt solskydd som skyddar mot såväl solsken som överdriven uppvärmning. De kan även ge ditt hus en skönhetslyftning och, med rätt tyg, skapa en fin accent mot husets fasad. Markiser blir allt mer populära vilket gör att de kommer i en större variation av modeller och utseenden. Även funktionen skiljer sig mellan olika modeller. Exempelvis har många automatiskt motordrivna vevar som reglerar markisens längd medan andra har den traditionella manuella veven. Innan du skaffar en markis är det bra att göra lite efterforskningar och vi har här gjort en liten checklista på saker man bör tänka på innan man gör sitt val av markis.  

- Först och främst bör du ta med i beräkningen i vilket vädersträck fönstret som du vill ha en markis till ligger i. Ett fönster i söderläger kräver betydligt starkare skydd än ett fönster i norrläge. På så sätt kan du anpassa dina markiser efter behov och kanske till och med köpa olika modeller till olika fönster.

- Mät alla fönster ordentligt, både höjd bredd och djup, så att du kan ange exakta mått hos din markisfirma. Tänk även på hur fönstret öppnas. Öppnas det utåt kan det riskera att störa markisen så att den inte kan vevas in och ut ordentligt. I dessa fall kan det vara aktuellt att byta hur fönstret öppnas för att kunna få ett optimalt solskydd. 

- Gör en ordentlig budget där du även inkluderar en buffert för oväntade utgifter. Här får du ta ställning till vilken prisnivå själva markisen kan ligga på samt huruvida du är beredd på att betala för arbetet med att installera markisen eller om du väljer att försöka göra det själv. Vi rekommenderar att man satsar på kvalitet då det ofta rör sig om installationer som ska sitta under en längre period. Vi menar även att det kan vara lämpligt att använda sig av kunniga yrkesmän när det kommer till installationen av markisen för att på så sätt försäkra sig om att arbetet blir korrekt utfört. Väljer du ändå att göra installationen själv är det bra om du tar reda på så mycket du kan om markisinstallation och läser guider från människor som gjort det tidigare för att få tips och varnas för vanliga misstag.

- Ta till slut reda på vilken typ av skötsel som markisen kräver. Ska den tas ned vintertid eller tål den att sitta ute i snö och is. Behöver maskineriet smörjas med jämna mellanrum eller ska tyget kanske bytas efter ett visst antal år. Ju mer information du har desto bättre beslut kommer du att fatta när du ska göra ditt inköp.

Här kan läsa mer om markiser: www.markisertäby.se.

22 Nov 2016