Ett tyg som skyddar och sätter tonen

Användningen av tyg framför fönstren är urgammal men har med tiden fått nya funktionsområden. När det kommer till gardiner så är det egentligen endast tycke och smak som sätter gränser.

När man började använda sig av tyger framför fönstren så hade de ett helt annat syfte än vad man använder gardiner till idag. Det var nämligen i stort sett ett enda syfte och det var att hindra den kalla vinden från att blåsa rakt in i huset från fönstren. Eller fönstergluggarna som det ursprungligen handlade om.

Med tiden upptäckte man också hur bra det var med något som kunde göra rummet mörkare vid exempelvis läggdags. Och därefter blev tygerna framför fönstren mer och mer en statussymbol. Både när det gällde hur fina tyger man hade råd att sätta upp och att man hade så pass täta fönster att det kunde räcka med skira tyger istället för de riktigt tjocka. I och med det hade man fått funktioner som i stort sett täcker de som finns idag. Även om man med tiden börjat skapa gardiner som mer och mer renodlats i sin design för den funktion som man önskar.

På alla sidor

Idag finns det gardiner som man kan montera på alla möjliga sidor och som har en mängd olika typer av design. Man kan ha gardiner som monteras framför fönstret och som antingen kan dras upp och ner eller består av lameller som kan öppnas. Det finns gardiner som man kan dra ifrån och så finns det persienner som är monterade inuti fönstren. Om man inte också räknar in de olika typerna av solskydd som kan monteras på utsidan.

En snygg kombination

Mode är något som inte bara gäller kläder utan även påverkar inredning. Och ett av de enklaste sätten att påverka och förändra en inredning är genom tyger. Man kan byta kuddar, filtar, mattor och gardiner för att snabbt och enkelt få en helt annan bostad. En slags gardin som fått något av en renässans är gardinkappan. Ett enkelt sätt att förändra en redan monterad gardinuppsättning på det sätt man önskar. Man kan välja en gardinkappa som har en helt annan färg än längderna och kanske ta upp färgen genom omslag. Eller så kan man välja något som passar säsongen och som man sedan lätt kan ta bort igen. Prova och beställ din gardinkappa här för att se hur hemmet kan uppdateras.

3 Nov 2020