Markiser – frågor och svar

Funderar du på att köpa markiser? I sådana fall kan det dyka upp en del frågor som du funderar på. Markiser har länge varit, och är fortfarande, mycket populärt. Förutom att det ser bra ut på ett estetiskt plan, är det också praktiskt för att skydda sig mot solen.

När det kommer till markiser finns det en hel del beslut att ta. Vissa köper markiser som dras upp och ned manuellt med ett snöre, medan andra köper markiser som sköts med en fjärrkontroll. Vissa köper enfärgade, medan andra köper randiga eller till och med prickiga.

En hel del att hålla reda på

Oavsett vilken typ av markis du planerar att köpa, finns det en del grejer som kan vara bra att känna till. Följer gör ett antal vanliga frågor och svar. Kräver markiser något underhåll? Ja. Precis som de flesta andra sakerna på huset kräver även markiserna underhåll. Dock är det inte alls mycket som behövs. Lägger du ner ungefär 2 timmar, om året, på dem kan du känna dig säker på att de håller bra och att de håller länge.

Det är bra att rengöra dem varje år, och då är precis innan våren en bra tidpunkt. Du kan också göra rent dem på hösten innan de plockas ner. På så vis kan du rulla ner fräscha markiser när solen börjar skina ordentligt året därpå. Givetvis kan det bli soligt både på hösten och vintern också – men behovet brukar inte vara lika stort då.

Ibland kan stativet och andra rörliga delar i stället behöva oljas. Det här behöver inte göras ofta alls, och det är bara om du märker att de börjar gnissla som det är dags för smörjning. Vilka typer av markiser finns det? Markiser kan sättas på många olika platser, och spanar man in markisbutikers hemsidor får man sig snabbt en uppfattning om vad som finns. En butik som ebjuder markiser i Norrköping, vars hemsida vi tittar på, har markistyper så som fönstermarkiser, terrassmarkiser, balkongmarkiser, korgmarkiser, sidomarkiser och restaurangmarkiser. Samtidigt skiljer sig givetvis utbudet mellan olika butiker.

Utbudet varierar stort

En annan butik, baserad i södra Sverige, har endast fyra av de markistyper som butiken i Norrköping erbjuder. Det ska dock påpekas att butiken i Norrköping inte är unik på något sätt, och oavsett var i landet du bor bör du inte ha långt till en butik som erbjuder det sortiment som Norrköpingsbutiken gör. Är markiser dyrt? Nja. Det är svårt att på rak arm säga vad markiser kostar. Det beror på hur stora de är, vilken modell det är och om den styrs manuellt eller med fjärrkontroll. Samtidigt beror det också givetvis på om du köper begagnade eller nya. Att köpa begagnat är dock inte rekommenderat, då varje hus förutsättningar, och därmed också markiserna, ser så olika ut.

28 Dec 2016