Skydda dig mot solen

Det spelar ingen roll om du bor i Göteborg, Haninge eller i Umeå – du kommer att behöva skydda dig mot solen om du är utomhus mycket sommartid. Särskilt aktuellt blir det här givetvis när man åker på semester till lite mer sydliga breddgrader, där solen påfrestar huden och kroppen ännu mer. Som tur är finns det mycket man kan göra för att skydda sig – här kommer ett par förslag. 

Skaffa markiser

Har du inte redan ett par markiser? I sådana fall kan det vara läge att införskaffa ett par. Det finns markiser på byggvaruhus för en relativt billig penning, men det finns också många nischade markisbutiker, där man troligen kan få bättre service och högre kvalitet på produkterna till exempel i Haninge, utanför Stockholm. 

Innan du köper markiser i Haninge kan det löna sig mycket att prisjämföra. Säg exempelvis att du bor i Haninge – du har då flera markisbutiker inom ett ganska litet område. Att ta sig runt till de olika butikerna för att kolla upp priserna kan spara dig flera tusenlappar. Såhär ser det inte bara ut i Haninge, utan även i många andra kommuner i landet. Störst utbud har du givetvis där det är tätbefolkat (vilket Haninge är). 

Snåla inte med solskyddet

Det är lätt att man slarvar med solskyddet under sommaren. Ibland upplevs solen inte som särskilt stark, och man kan ibland tycka att man klarar sig utan solskyddskräm. Många som tänkt så har dock bitter fått ångra sig efter att ha bränt sig. När du applicerar solskyddskrämen bör du inte snåla – ta en handfull kräm till hela kroppen. Glöm inte ansiktet, och då framförallt näsan. För ansiktet kan starkare krämer behövas (från 30 och över). 

Skydd behövs – även när du inte tänker på det

Det är bra att känna till att delar av solens strålar även kan träffa dig inomhus. Sitter du mycket vid ett fönster (till exempel på kontoret), kan strålarna tränga igenom glaset och påverka huden. Det här gäller inte bara på kontoret eller hemmavid, utan också när du sitter i bilen, till exempel. Något annat som är bra att ha i åtanke är strålarna också tränger igenom kläder. Många rekommenderar därför att man smörjer sig innan man klär på sig och går ut. 

Vet mer om UV-strålning

  • Sedan 1992 är UV-strålning klassat som cancerframkallande av WHO
  • UVA kallas det som tränger in i hudens djupare skikt och gör pigmentet mörkare. Strålningen gör att huden åldras snabbare.
  • UVB är det som gör att vi bränner oss när vi solar för mycket. Även UVB gör att huden åldras fortare. 
29 Jun 2018