Tänk på solavskärmning vid fasadrenovering

Bor du i en villa eller ett småhus i Stockholm som har några år på nacken börjar det kanske bli dags att tänka på en fasadrenovering. Med jämna mellanrum måste fasaden renoveras för att husets skalskydd ska bestå, oavsett om du bor i ett målat trähus eller ett stenhus med putsad fasad. En renovering ger dessutom huset en ny skjuts och återställer det i mångt och mycket till sitt originalskick – förutsatt att den är väl genomförd förstås.

Komplettera med markiser...

I samband med en fasadrenovering brukar många i Stockholm välja att även påverka fasaden på andra sätt, till exempel genom en fönsterrenovering eller att sätta upp markiser. Att sätta upp markiser på en nyputsad eller nymålad fasad ger den där extra pricken-över-i-känslan som verkligen ger huset en helt ny image.

...eller tvärtom

Tänker man åt andra hållet, att det verkligen skulle hjälpa huset att få markiser uppsatta, bör man fundera på vilket skick fasaden befinner sig i. Finns sprickor och flagor i puts eller färg och huset ser allmänt trist ut är det lika bra att göra en ordentlig fasadrenovering innan man sätter upp markiser. Är problemen mindre kanske man nöjer sig med att åtgärda mindre sprickor eller skador. Vanligtvis håller puts i ungefär trettio år, fasadfärg brukar hålla mellan tio och femton år.

Gör under för isoleringen

Är huset dåligt isolerat kan man välja att tilläggsisolera det i samband med en fasadrenovering. Då lägger man ett yttre lager med isolerskivor på ytterväggarna innan man lägger på puts. Man kan även gräva ner isolerskivor utanpå en källarvåning för att öka isoleringen. Här ska man också tänka på att solavskärmning och val av fönster har mycket med inomhusmiljön att göra. Markiser hjäper till att hålla värmen ute på sommaren, persienner och energifönster gör mycket för att hålla kvar värmen på vintern. Man ska tänka på fasaden, fönstren och solskydden som samverkande faktorer, som hjälper till att skydda och bevara huset och ge en bra inomhusmiljö.

Använd dig av proffs vid renoveringen

Vill man ha ett så bra resultat som möjligt ska man alltid vända sig till en professionell renoveringsfirma när man vill renovera fasaden, oavsett om det gäller målning eller puts. Ofta kan de även hjälpa till med att sätta upp markiser eller byta fönster. Många väljer att renovera själva, det kan vara roligt och vara bra för självkänslan, men är du inte utbildad och erfaren kommer resultatet inte att bli lika bra.

Att putsa fasaden ska man överhuvudtaget inte ge sig på att göra själv, det är ett svårt arbete som kräver god kännedom om olika material och tekniker. Mycket kan gå snett om man inte vet vad man gör. Vilken puts man väljer, och hur mycket, är olika från hus till hus och beror dels på utomhusmiljön, husets läge samt på underliggande material. Ett jobb som ska överlåtas åt ett proffs. Stockholm har gott om putsade fasader, och det finns också gott om duktiga firmor som erbjuder fasadrenoveringar med puts på både sten- och trähus.

Ett fulländat skalskydd

En fasadrenovering där man dessutom lägger vikt vid solavskärmningen ger ditt hus ett fulländat skalskydd och hjälper det att såt emot vädrets makter en lång tid framöver. Hitta en bra firma i Stockholm som kan hjälpa dig med både fasaden och markiserna så får du allt åtgärdat i ett paket och är redo att möta sommaren framför en ny och fräsch fasad, under en färgglad terassmarkis.

Läs mer om fasadrenovering här

27 Mar 2018