Tecken på att dina markiser behöver underhåll eller bytas ut

Ett par snygga markiser kan göra oerhört mycket för hur ett hus uppfattas. Är de hela, rena och fräscha lyfter de sannolikt huset mycket, medan de kan sänka huset om de ser förfallna och tråkiga ut. Det första är såklart något att sträva efter om man är mån om sin bostad.

Det finns flera saker man kan hålla utkik efter för att se till att ens markiser fungerar som de ska. Genom att göra detta ser man till att de underhålls när det är behövligt, och att markiserna får så lång livslängd som det bara går. Hittar man ett par markiser man gillar kan det kännas onödigt att investera i nya, särskilt när det inte krävs särskilt mycket jobb eller tid för att underhålla dem på ett bra sätt.

Gnissel

Markiser som gnisslar kan i värsta fall både orsaka irritation och sömnlösa nätter. Som tur är, är det dock enkelt att fixa på egen hand. Ta helt enkelt olja och smörj in de delar som orsakar gnisslandet. Var dock försiktig så att du inte spiller olja på duken. Särskilt aktsam bör du vara med dukens insida, som är svårare att komma åt för rengöring.

Den släpper in vatten

Välfungerade markiser ska inte släppa in något vatten. Å andra sidan är det viktigt att se till så att det inte finns någon risk att för stora vattenansamlingar bildas från första början. Om dina markiser dock släpper igenom vatten vid lite regn är det ett tecken på att dukens fibrer är förstörda.

Markiser med förstörda fibrer är ofta en konsekvens av att en högtryckstvätt har använts vid rengöring. Det här är något som bör undvikas. Istället rekommenderas helt enkelt en borste samt ljummet vatten med tvålflingor i.

Den blir väldigt solblekt

Markiser som blir starkt solblekta har närmat sig slutet av sin livslängd. Det här är vanligt med dukar av polyester, som kan bli solblekta rätt snabbt. Dock ska dukar av akryl, som troligtvis är det vanligaste materialet, inte drabbas av detta. De är nämligen impregnerade och ska inte bara skydda mot solens strålar, utan även mot fukt och smuts.

Om det ändå har hänt att din akrylduk blivit solblekt kan det bero på flera saker. Kanske har du använt mycket starka rengöringsmedel när du rengjort duken? Det här avrådes det starkt ifrån, då de just kan förstöra den skyddande beläggning som akryldukar har. Rengöringen bör istället ske med en mjuk borste och en ljummen tvållösning, som nämnt tidigare i texten.

Väggfästen börjar släppa

Att dina väggfästen börjar släppa behöver inte i sig vara ett tecken på att dina markiser behöver bytas ut. Däremot kan det vara ett symptom på att något annat är fel med dem. Kanske har du använt dem som regnskydd och haft en för flack fallvinkel? I sådana fall kan vattenansamlingar ha bildats, vilket belastar markisen och dess fästen en hel del. Se alltid till att vattnet kan rinna ut ordentligt om du använder dina markiser för att skydda mot regn – och inte bara mot sol.

Läs mer här.

5 Jun 2017