Vackra vindskydd

När man ska bygga en uteservering finns mycket att tänka på, först och främst ska du ansöka om tillstånd hos polisen. När du ansöker om tillstånd ska du ha helt klart för dig hur uteserveringen kommer att se ut, ner till minsta detalj. Allt måste nämligen redovisas i ansökan. Så det gäller att vara ute i god tid med planeringen. Det finns många detaljer att tänka på, såsom vilka stolar och bord du ska använda och hur många av varje. Dukar, belysning och infravärme är viktiga detaljer som man bör lägga stor vikt vid. En annan viktig detalj på uteserveringar är vindskydd, som samtidigt fungerar som avgränsare mot exempelvis trottoar.

Dekorativt och transparent

I Stockholms kommuns regler för uteserveringar sägas att en avgränsning mot trottoar måste vara minst 90 cm och högst 140 cm, men det går att få tillstånd till högre beroende på hur du presenterar det. En klok idé kan vara att ha ett lågt staket på 90 cm ut mot gatan och satsa på vackra och dekorativa vindskydd på kortsidorna. Stockholms kommun har som regel att delen av vindskyddet som är högre än 90 cm inte får vara heltäckt, utan måste vara åtminstone delvis transparent. Här är alltså glas ett mycket bra alternativ, som dessutom skyddar bra mot blåst. De flesta leverantörer av utrustning för uteserveringar har många olika varianter av glasskydd. Till exempel kan man välja frostat glas för att behålla ljusinsläpp men samtidigt minska insynen mot gästerna som sitter och äter.

Grönskande vindskydd

En annan lösning som är både praktisk och dekorativ är att sätta upp en gles spaljé i trä och plantera exempelvis murgröna eller rosenbuskar nedanför. Ett naturligt, vackert och grönt skydd som både fångar upp vind och tillåter en viss insyn. Man bygger enkelt en stomme i trä, kanske i ett glest diagonalmönster. Tänk på at lämna gott om luft mellan spalterna så att växtligheten inte blir för tät. När växterna vuxit upp kan man enkelt trimma tills man har en lagom luftig växtlighet – en grönskande kortsida som lockar till sig blickar och besökare och skapar en trivsam känsla för restaurangens gäster.

Andra alternativ

Stansat stål kan också vara en estetiskt tilltalande lösning. Stålplattor med utskurna mönster som bildar små titthål ut mot gatan. Sådana typer av skärmar finns ofta i trädgårdsbutiker och på sommarmarknader. Väcker både nyfikenhet hos förbipasserande och ger gästerna matro och ett trivsamt ljus. Ett annat alternativ kan vara exempelvis en gles bambumatta för en mer exotisk och bohemisk karaktär.

Originellt och trivsamt

Som du ser är det bara fantasin som sätter gränserna för dina vindskydd, kom bara ihåg att vindskydden måste vara ordentligt säkrade så att det inte finns någon risk för olyckor, samt att de i viss mån måste vara transparenta så att man inte ”stänger in” gästerna. Ett dekorativt vindskydd kommer att ge din uteservering ett originellt och trivsamt utseende och bidra positivt både till stadsbilden och dina gästers trivsel.

Läs mer på http://www.vindskydd.biz/.

1 Nov 2017