Vad kostar det att köpa markiser?

Vad det kostar att köpa markiser är givetvis en fråga som det inte går att ge ett rakt svar på. Kostnaden för att montera dem på ett litet torp i till exempel Tyresö är naturligtvis mindre än om en stor herrgård ska förses med dem. Däremot kan man själv göra uppskattningar på vad det kommer att kosta, om man känner till ungefär hur priserna sätts. I korthet kan priserna sägas variera beroende på säsong, storlek och fabrikat – men det finns fler faktorer än så. 

Vev eller motor?

En självklar faktor som avgör priset på dina markiser är om de ska utrustas med motor eller inte. Motoriserade modeller är dyrare och kräver dessutom installation av en behörig elektriker, vilket adderar en inte försumbar summa till slutpriset. En butik som säljer markiser i Tyresö listar exempelvis både manuella och motoriserade markiser. De manuella kostar strax över tusenlappen, medan de motoriserade kostar nästan tio gånger mer. Tilläggas bör att det finns andra funktioner som gör att priserna dras upp. Man bör dock åtminstone räkna med att de blir några tusenlappar dyrare om man väljer motor. 

Tilläggas bör även att köpet bör ses som en investering. Ett par motoriserade markiser kan höja värdet på huset, och kanske är det till och med pengar som du kommer att få tillbaka. En terrassmarkis i storleken 5 x 3 meter kan kosta allt mellan 11 000 – 22 000, beroende på utförande. Lägg därmed till motorn, som är ett par tusenlappar till. Ska man dessutom ha vindautomatik får man vara beredd att hosta upp ytterligare några tusenlappar. 

Säsong

Den som vill fynda gör rätt i att handla sina markiser på våren och hösten. Inte bara för att det är lättare att hitta billiga exemplar, utan också för att det troligtvis är enklare att få bra service hos markisföretagen. Även markisbutiker som inte ligger särskilt centralt (finns på Tyresö en bit utanför Stockholm till exempel) kan ha riktigt mycket att göra sommartid. 

Val av butik

De flesta som vill ha högt kvalitativa markiser väljer att gå till nischade butiker. Dock finns det en del byggvaruhus som säljer dem. Av naturliga skäl får man vara beredd på att servicen kanske inte är lika bra, och att produkterna inte är utvalda med lika stor omsorg. Det säger sig själv att personal som har hand om väldigt många områden, där markiser bara är ett av dem, troligtvis inte har lika god kunskap som någon som driver en nischad markisbutik. Det finns relativt gott om markisbutiker i landet – oavsett om man så bor i centrala Stockholm, på Tyresö eller ute på glesbygden. 

1 Jun 2018